Nové zprávy z Ruska: Skripala a jeho dceru neotrávil jed novičok

14.04.2018 19:44

Česká i zahraniční média zveřejňovala zprávy, že bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v jihoanglickém městě Salisbury otrávil na začátku března neznámý útočník nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok – ale ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tuto možnost dnes svými slovy vyvrátil. Svědčí o tom podle něj především skutečnost, že se oba po útoku nestandardně rychle uzdravují.

Nové zprávy z Ruska: Skripala a jeho dceru neotrávil jed novičok
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Dcera bývalého dvojitého agenta Julija byla z nemocnice již propuštěna, její otec se uzdravuje, i když je stále v nemocnici. ČTK napsala, že ministr Lavrov je přesvědčen o tom, že pokud by přišli do styku s nervově paralytickou látkou novičok, byli by nejspíše už mrtví, nebo by měla na jejich zdraví fatální následky.

Ruský ministr zahraničí sdělil, že podle analýz provedených v jedné švýcarské laboratoři, která pracuje pro Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), bylo ze vzorků odebraných v Salisbury zjištěno, že byla použita toxická psychoaktivní látka označovaná jako BZ. Ta se projevuje tak, že působí na nervový systém, způsobuje suchost kůže, dezorientaci a retardaci dušení a fyzické činnosti. „BZ se v Sovětském svazu nebo v Rusku nevyráběl, tato látka se vyráběla v mnoha jiných zemích,“ uvedl Lavrov.

Informace o složení látky je podle organizace OPCW v kompletní zprávě, která je tajná a přístup k ní mají jen členské státy – tedy i Británie a Rusko. Britský ministr zahraničí Boris Johnson však po zveřejnění zprávy řekl, že „nezbývá jiné alternativní vysvětlení toho, kdo je zodpovědný“ a Rusko podle něj mělo prostředky a motiv, aby spáchalo útok na Skripalovy.

Johnson také připomněl, že zpráva OPCW prý potvrdila, že látkou použitou při útoku byl novičok. Ruský ministr zahraničí Lavrov proto v pátek obvinil Británii, že závěry OPCW překroutila.

 

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …