Novinář Hvížďala popsal, proč podle něj Miroslav Kalousek nebyl nikdy trestně stíhán

16.07.2014 12:51

Hlavním „přínosem“ Miroslava Kalouska české politice je vynález systému, který mu umožnil zbavit se totálně odpovědnosti a přitom o všem rozhodovat. Tento názor zastává komentátor Karel Hvížďala, poté co si přečetl bilancující knížku „Miroslav Kalousek a 20 let jeho úřednických a politických her,“ kterou vydal Nadační fond proti korupci.

Novinář Hvížďala popsal, proč podle něj Miroslav Kalousek nebyl nikdy trestně stíhán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

Rešerše informací z veřejných zdrojů zde přináší shrnutí kariéry technologa z národního podniku Mitas, který hned po roce 1989 vstoupil do státních služeb a velké politiky. Kariéru začal v roce 1990 jako poradce vicepremiéra. Jeho nejvýznamnější okamžiky z devadesátých let však nastaly od roku 1993, kdy se stal náměstkem ministra obrany, zodpovídajícím za rozpočet.

Následuje výčet všech zakázek, ve kterých Kalousek měl mít prsty. A nejen na ministerstvu obrany, ale i později jako ministr financí. „Přesto proti Kalouskovi nikdy nebylo zahájeno ani trestní stíhání,“ připomíná komentátor.

Celý text ZDE

„Zákulisní hráč Kalousek vymyslel jednoduchý, ale dokonalý systém, který byl - jak kniha dokazuje - postaven na dvou pilířích,“ vysvětluje. Prvním pilířem bylo přenesení právní odpovědnosti na podřízené úředníky. Druhým pak bylo zamezení tomu, aby se vojenská technika nakupovala přímo od výrobce. Díky tomu vznikl unikátní systém prostředníků, čerpajících provize. Nejvýznamnějším z nich byl Richard Háva, Kalouskův známý.

„Proto mohl Kalousek přežít tři ministry obrany a stal se nepostradatelným,“ píše dále Hvížďala. Trestní odpovědnost za vypsané zakázky přitom nesli anonymní podřízení úředníci. A i tato odpovědnost byla pofidérní, protože například ministerská inspekce, která měla zakázky kontrolovat, třeba v roce 1995 z 532 zakázek kontrolovala pět.

Publikace Nadačního fondu proti korupci najdete ZDE

„Kniha tedy zřetelně ukazuje na to, že jde o zásadní systémovou chybu, která dovolila Kalouskovi zbavit se totálně odpovědnosti a přitom o všem rozhodovat,“ vysvětluje dále komentátor. To podle něj také ukazuje, proč Kalousek ztratil nervy po zahájení stíhání ministryně Parkanové- byl totiž napaden princip systému, který na „obraně“ vymyslel.

Z knihy podle Hvížďaly navíc vyplývá, proč Kalousek nikdy nebyl trestně stíhán- z předražených zakázek byly financovány všechny politické strany. Díky tomu byl Kalousek pro všechny nepostradatelný a na všechny něco věděl.

„Další podobně schopný hráč se v české politické krajině zatím neobjevil, proto je velice pravděpodobné, že z politiky jen tak snadno neodejde,“ myslí si také Hvížďala. Ohrozit jej podle něj může jen hnutí ANO, pokud na jeho hru nepřistoupí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…