Novinář: Putinova jednotka 29155? Skripal, pokus o převrat, MH-17. V Praze se agenti schovají

21.04.2021 7:28

Pokus o převrat v Černé Hoře, snaha zabít Sergeje Skripala na Britské půdě, uklízení důkazů po sestřelení letu MH-17 v létě 2014 a výbuch ve Vrběticích z října téhož roku. To jsou jen některé úkoly, které má na starosti ruská jednotka 29155, jednotka vojenského zpravodajství GRU, o jejíž existenci informoval české občany premiér Andrej Babiš. Nové informace ukazují, že jde o velmi důležitou jednotku, jejíž práce si Ruská federace velmi cení.

Novinář: Putinova jednotka 29155? Skripal, pokus o převrat, MH-17. V Praze se agenti schovají
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

Když v sobotu večer premiér Andrej Babiš oznamoval, že za výbuchem ve Vrběticích z roku 2014 stáli dva ruští armádní špioni, prozradil, že pochází z jednotky, která nese označení 29155. Server Bellingcat, v jehož čele stojí bulharský novinář Christo Grozev, o této jednotce prozradil víc. Českým čtenářům přinesl rozhovor s tímto novinářem server Aktuálně.cz

Velitelem jednotky 29155 je Andrej V. Averjanov, jenž je zároveň zástupce šéfa ruské vojenské rozvědky GRU. To ukazuje na to, jak důležitá tato jednotka je.

„Analyzovali jsme jeho telefonní záznamy už před otravou Skripala a zjistili jsme, že komunikuje přímo s Kremlem. Mluví třeba i s kanceláří (ministra zahraničí) Sergeje Lavrova. Není jen vojenský velitel, ale i politická postava,“ prozradil Grozev.

Averjanov má prý na povel asi 30 lidí a ti dělají „špinavou práci“. Tu se pokusí zavraždit Sergeje Skripala, jinde pravděpodobně uklízí stopy po sestřelí letu MH-17 nad Ukrajinou, o kterém zahraniční vyšetřovatelé tvrdí, že v něm Rusko bylo zapojeno a Kreml to vytrvale odmítá. V Černé hoře se podle Grozeva členové této jednotky zapojili do pokusu o převrat, jehož cílem bylo udržet v zemi ruský vliv. Převrat však ztroskotal.

Pokud jde o výbuch ve Vrběticích, agenti jednotky 29155 měli podle Grozeva za úkol zabránit tomu, aby se zde uložené zbraně dostaly na Ukrajinu.

O Prahu prý mají Rusové velký zájem, protože v České republice žije nemalé množství Rusů, nejrůznější agenti se mezi nimi relativně snadno skryjí a protože je Česko jistou křižovatkou v srdci Evropy, je to výhodná základna pro operace v Německu a v dalších zemích.

„GRU i FSB používá Prahu jako základnu pro nejrůznější operace. Včetně těch vražedných,“ konstatoval bulharský novinář.

O tom, že si Ruská federace „špinavé práce“ agentů jednotky 29155 cení, svědčí i to, jakou práci někteří její členové dostali, když byli odhaleni a už nebylo možné posílat je do akcí. „Potom, co jsme část z nich úplně odkryli, nemohli tuhle práci dělat dál. Tak dostali jiná pohodlná místečka, ve vládě,“ prozradil Grozev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…