Novinář naříká nad tím, jak se Západ postavil k Ukrajině

22.09.2014 11:37

Členství Ukrajiny v NATO bylo uloženo k ledu. Další neúspěch přineslo jednání ukrajinského prezidenta Petro Porošenka na první oficiální návštěvě Spojených států. Nepodařilo se vyjednat status speciálního spojenectví. Ukrajinská armáda přitom nutně potřebuje dodávky zbraní. Hrozí, že ji převálcuje ruská vojenská technika v rukou separatistů. Píše o tom publicista Karel Dolejší na webu Britské listy.

Novinář naříká nad tím, jak se Západ postavil k Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Pražského Majdanu účastníci zapalovali svíčky za padlé v konfliktu na Ukrajině

Ukrajina podle Dolejšího nadále stojí sama proti ruskému vpádu. Naději má jen v Polsku, které hodlá uspíšit modernizaci vlastní armády. Staré zbraně by tak mohlo prodat právě Ukrajincům.

Ukrajina musela souhlasit s příměřím. Její vojáci bojují starými zbraněmi

Velmi staré zbraně se ve výzbroji ukrajinské armády objevují už teď. Dolejší poukázal na velkorážové kulomety DŠK, které byly pravděpodobně vymontované ze starých tanků. Sovětská armáda je ovšem používala už v roce 1938. Na některých fotografiích pak mají příslušníci Národní gardy kulomety DPM, které se používají od roku 1943.

Celý článek ZDE.

„Ukrajinská armáda prostě musela souhlasit s příměřím mimo jiné proto, že jí docházejí zásoby zbraní a munice. Na nepravidelné (pro)ruské oddíly by její zásoby možná vystačily. Pro boj s pravidelnými ruskými jednotkami rozhodně nestačí,“ míní Dolejší.

USA obrátily pozornost k islamistům. Moskva dostala prostor prosadit v Evropě svou politiku

Moskva teď jistě ocení rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy zapojit se do dalšího konfliktu na Blízkém východě, který nejspíš vyústí v mnohaleté angažmá. Kreml prý nyní získal okno příležitosti, během něhož může Evropě vnutit vlastní model kontinentálního mocenského uspořádání.

Obama na konci svého druhého funkčního období čelí kritice za nekoncepční a evidentně bojácnou zahraniční politiku, která až na poslední chvíli reaguje na výzvy. Podle Dolejšího nespočívá řešení v arogantní a militarizované zahraniční politice, kterou předváděl George Bush mladší. Nesmí ale setrvávat ani v té dosavadní.

Separatisté mají těžkou techniku z Ruska. Brzy mohou dobýt celé území Novoruska

Ukrajinské ozbrojené síly jsou nyní na kolenou a snaží se doplnit materiál a zásoby munice. V regionech separatistů se naproti tomu hromadí těžká výzbroj. Jedná se řádově o stovky tanků ze zásob, které Rusko v rozporu se Smlouvou o konvenčních ozbrojených silách v Evropě nezlikvidovalo. Patří sem také těžké dělostřelectvo včetně samohybných minometů 2S4 Tulpan, které jsou schopné odpalovat také jadernou munici.

Podle Dolejšího budou chtít separatisté v relativně krátké době získat Novorusko v deklarovaných hranicích prakticky celé levobřežní Ukrajiny. Budou jim sekundovat profesionální ruské jednotky.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…