Novináři mají zákaz vstupu, uprchlíci nevědí, kam je vezou, stovky policistů. Tak to prý vypadá u vyklízeného tábora v Řecku

24.05.2016 18:56

Řecko započalo evakuovat provizorní uprchlický tábor v Idomeni. Podle agentury AFP vše probíhá v poklidu, mnohým obyvatelům tábora však postup řeckých úřadů nevyhovuje a uvažují o ilegálním přechodu hranic. Na místě byla i zpravodajka iDNES.cz Anna Barochová.

Novináři mají zákaz vstupu, uprchlíci nevědí, kam je vezou, stovky policistů. Tak to prý vypadá u vyklízeného tábora v Řecku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prchají před Islámským státem. On, Snamdin Nurihasan a ona, Henadi Shibli.

Uprchlíkům, které z tábora odvážejí, údajně nikdo neříká, kam vlastně směřují, a vzhledem k nízkému počtu dobrovolníků a humanitárních pracovníků vznikají problémy se zásobováním tábora. Podle úřadů míří běženci do Soluně, kde je přijímací středisko.

Evakuace začala v pondělí v šest ráno, podle mluvčího řecké vlády Jorgose Kyritsise v naprostém poklidu. Policie údajně nemá v plánu použít sílu, přesto je celé akci přítomno 20 oddílů pořádkových jednotek, celkem čítajících zhruba 400 policistů.

Tábor v Idomeni původně vznikl jen jako odpočívadlo před vstupem do Makedonie, po uzavření hranic se z něj však stalo místo, na kterém se sešly tisíce uprchlíků. Mnozí z nich nyní nechtějí zpět do řeckého vnitrozemí, jelikož stále doufají, že se hranice otevřou a oni budou moci pokračovat po několikaměsíční přestávce ve své cestě.

Evakuace tábora má údajně trvat týden až deset dnů, do tábořiště je však pro tuto chvíli zákaz vstupu novinářům s výjimkou řecké tiskové agentury ANA a veřejné televize ERT1.

O situaci přímo z místa informovala Anna Barochová, podle které ještě v pět hodin odpoledne evakuace probíhala. „Problém je v tom, že policie nepouští nikoho do toho tábora,“ řekla a dodala, že vstup do tábora mají zakázán i mnozí dobrovolníci a humanitární pracovníci. Na dotazy Barochové však nikdo neodpověděl, pouze jí policie sdělila, že se více dozví za tři dny.

„Mluvila jsem s českými dobrovolníky, kteří říkají, že těch 8 400 vůbec nemusí být přesné číslo,“ řekla Barochová o oficiálních údajích řeckých úřadů s tím, že mnozí uprchlíci se při informaci, že budou evakuováni, rozhodli sami odejít.

Úřady nyní převážejí uprchlíky do oficiálních uprchlických zařízení, která jsou však údajně v horším stavu, než byl provizorní tábor v Idomeni.

„Pokud budu usuzovat z toho, co řekla policie, tak tři dny,“ vyhodnotila Barochová možnou délku evakuace z vyjádření policie, sama tomu však nevěří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …