Novinářka Slonková se pustila do nové ministryně. Jaká vlastně je?

17.06.2015 21:31

Šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková si klade otázku, co čekat od nové ministryně školství za ČSSD Kateřiny Valachové, která bude mít na starosti i dotace pro sport, kde jde o miliardy. Díky tomu, že spolupracovala s Jiřím Dienstbierem (ČSSD), se o ní prý mluví jako o zelené aktivistce, ale poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) nabízí jiný obraz. Server neovlivní.cz přináší i ne příliš pozitivní informace.

Novinářka Slonková se pustila do nové ministryně. Jaká vlastně je?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

„Na startu její kariéry stál kdysi Otakar Motejl, za jehož éry pracovala na právním oddělení kanceláře ombudsmana. Posléze zůstala i za Motejlova nástupce Pavla Varvařovského, pak zamířila do Senátu, kde vedla legislativce. Poslední rok působila po boku Jiřího Dienstbiera na Úřadu vlády.  Právě díky spolupráci s Motejlem a Dienstbierem má v některých kruzích pověst ‚zelené aktivistky‘.“

Tak o ní píše Slonková, která si klade otázku, zda si nejmocnější žena na ministerstvu poradí s vlivnými hráči českého sportu, jakými jsou šéf České unie sportu Jansta a šéf olympioniků Jiří Kejval. Záleží to na tom, s kým je spojena, s jakým lobbistou, pokud s nějakým spojena je.
Kupříkladu poslanec Jeroným Tejc o ní mluví jako o velmi pracovité ženě. Jde o někdejší spolužáky. Informace z ČSSD dál naznačují, že si její příchod na Ministerstvo školství přál sám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a záleželo jen na zmíněné dámě, zda na nabídku kývne.

Problém s možným náměstkem

Problém by ale mohl být v tom, koho si chce Valachová vzít s sebou na ministerstvo. Tentýž server zmiňuje jméno současného ředitele Národního ústavu pro vzdělávání Václava Pícla. Ten potvrdil, že dostal nabídku, aby se stal náměstkem Valachové.

Ve středočeské ČSSD přitom Píclův chystaný nástup na ministerstvo vyvolal zděšení. Pícl totiž proslul podobně nevhodným chováním jako odvolaný ministr školství Chládek. V říjnu 2001 se v podroušeném stavu dobýval do služebny Městské policie v Rakovníku a hrubě urážel strážníky,“ píše server. Policisty prý označoval i za prasata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…