Novinářka Zlámalová přetiskla přiznání ruského vicepremiéra: Sankce nás drtí a bude to ještě horší. Ale...

25.01.2015 17:18

Kdo v Česku ví, jak na tom Rusko skutečně je? Jsou sankce vůči němu neúspěšné, jak naznačuje Miloš Zeman? Postupuje Putin podle jasně daného plánu, jak naznačuje Jiří Vyvadil? Britský konzervativní The Telegraph přináší trochu jiný pohled, přičemž pouští ke slovu samotné ruské politiky, kteří vystoupili na světovém ekonomickém fóru v Davosu. Na tyto otázky vyhledává čtenářům odpovědi známá novinářka Lenka Zlámalová.

Novinářka Zlámalová přetiskla přiznání ruského vicepremiéra: Sankce nás drtí a bude to ještě horší. Ale...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Budova státní dumy

Zlámalová na webu Echo24.cz, jehož je redaktorkou, představila čtenářům text z britského The Telegraph. V něm vicepremiér Ruské federace Igor Šuvalov na fóru v Davosu jasně říká, že sankce na Rusko tvrdě dopadají, ale to ještě neznamená, že kvůli tomu lid svrhne prezidenta Vladimira Putina. "Čtěte ruskou historii. Rusové nikdy nedají svého lídra. Utáhneme si opasky, budeme jíst méně, vydržíme jakékoliv strádání. Cizinci nás ale chtějí silou změnit. Tím nás spojují jako nikdy předtím,“  vyzýval vicepremiér Šuvalov.

Západ nás tlačí do kouta. A ruský lid svého vládce nedá

Obratem dodává, že ruští lidé neviní z krize vlastního prezidenta. Zdá se jim totiž, že Západ odmítá jednat s Ruskem jako rovný s rovným, pročež Rusové stojí za svým prezidentem. Vyvrcholilo to konfliktem na Ukrajině, ale mohlo se to klidně projevit i jinde.

Sankce Západu prý na ruskou ekonomiku dopadají drtivou silou. "Sankce jsou velmi destruktivní. Čím déle budou trvat, tím to bude horší,“ přiznal vicepremiér. I tady ale ukázal, že se USA a EU Rusko nebojí, pomoc hledá u Číny. Odmítl přitom prozradit, jak by tato pomoc mohla vypadat. Rusům v boji se sankcemi pomáhá i kniha Henryho Kissingera World Order (Světový řád), kterou berou za základ svých úvah.

Rusko v zahraničí dluží asi 650 miliard dolarů a další stupňování sankcí by mohlo tamní ekonomiku rozložit. Západ a Východ by se pak ocitly na pokraji války. O tom, že sankce bolí, hovoří i ruský exministr financí Alexej Kudrin, jenž by se teoreticky mohl stát nástupcem současného premiéra Medveděva. "Sankce jsou obrovským výbuchem ruské ekonomiky. Samozřejmě, že rubl padá kvůli těm sankcím mnohem rychleji,“ prohlásil Kudrin.

Celý text ZDE

Ruská ekonomika počítala i s mnohem vyššími cenami ropy, a to přes 100 dolarů za barel. V tuto chvíli je to přitom 47 dolarů. Saúdská Arábie přitom nevylučuje, že nechá cenu spadnout až k 20 dolarům.

Západní svoboda není svoboda

Šuvalov se v Davosu vyjadřoval i k ideálům svobody, jak je chápe Západ. Vzal to pěkně zostra. "Svoboda, kterou se nám snaží vnucovat, je svoboda, která se příčí zdravému rozumu. Je to svoboda médií každého urážet, chrstnout mu špínu do tváře. To není svoboda,“ plédoval Šuvalov.

Rusko je podle vicepremiéra zvyklé na pevnou vládu, o čemž svědčí i příběh o carevně Kateřině Veliké z 18. století. Ta se také v Rusku snažila prosadit svobody západního střihu a hrozilo jí, že nebude dlouho žít, pokud toho nenechá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…