Novinářka upozorňuje: Zeman sliboval, že bude cestovat a zatím...

08.11.2019 8:27

Prezident Miloš Zeman „ubral plyn“ – od zvolení objel pouze pět krajů. Tedy třetinu toho, co v prvním období, i když se před svým znovuzvolením dušoval, že v návštěvách krajů bude pokračovat, všímá si reportérka Mladé fronty Dnes Eva Pospíšilová.

Novinářka upozorňuje: Zeman sliboval, že bude cestovat a zatím...
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Zeman ve sněmovně komentuje státní rozpočet

Jak vyplývá z aktuálního průzkumu Mladé fronty Dnes, předvolební slib zůstal podle Pospíšilové spíše jen slibem. Zeman totiž čelil kritice, že před prezidentskými volbami své cesty po republice uskutečňuje jen proto, aby získal voliče. Od většiny krajů nyní deníku přišla téměř shodná odpověď: „Od inaugurace v roce 2018 nás prezident Miloš Zeman svou návštěvou nepoctil.“ Podobnou odpověď například zaslala vedoucí tiskového oddělení Libereckého kraje Andrea Fulková.

„Pan prezident k nám jezdí pravidelně na Zemi živitelku, ale to asi nebudou ty cesty, jaké u nás a v jiných krajích absolvoval v minulosti,“ dodal k tomu mluvčí Jihočeského kraje Radek Šíma.

Odpověď, že prezident Zeman daný kraj navštívil, přišla prý jen od pěti z nich – z Kraje Vysočina, Karlovarského, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček argumentuje tím, že po znovuzvolení Miloše Zemana do druhého funkčního období veřejně deklaroval, že program hlavy státu nebude tak přeplněný jako v prvním funkčním období. Na organizaci cest má podle zdroje z Hradu ovšem vliv i zdravotní stav hlavy státu, který trpí cukrovkou druhého typu a neuropatií dolních končetin, kvůli níž špatně chodí.

Reportérka zmiňuje, že na výběru kraje, do kterého hlava státu zavítá, se oproti prvnímu funkčnímu období nově odrážejí i výsledky z druhé prezidentské volby. Není se proto co divit, že jako první Zeman navštívil Moravskoslezský kraj, kde děkoval občanům za podporu. Navzdory tomu, že jeho hlavní protikandidát Jiří Drahoš z tohoto regionu pochází, Zeman zde v prvním kole získal 49,2 procenta hlasů, což nedokázal nikde jinde. V druhém kole zde dosáhl dokonce 62,3 procenta.

Zemanovy cesty po krajích podle Ovčáčka budou pokračovat i v příštím roce. Zatím ještě není jisté, kam a kdy pojede. Do konce roku prezident navštíví Berlín, Slovensko, v plánu je i účast na summitu NATO v Londýně. „Řada zajímavých zahraničních cest se plánuje i na příští rok,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Kvůli probíhajícím jednáním ale ještě nechtěl být konkrétní. „Co mohu potvrdit, je návštěva Moskvy u příležitosti oslav vítězství v druhé světové válce,“ nastínil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…