Noviny: Bouchal mu muniční sklad, on letěl se Zemanem do Asie

22.01.2015 11:51

Prezident Miloš Zeman vzal s sebou na zahraniční cesty podnikatele, jehož munice vybuchla ve skladu ve Vrběticích. Stalo se tak až po první explozi. Lidové noviny píší, že Hrad by si měl pohlídat, kdo na zahraniční cesty prezidenta doprovází a nepřipustit, aby byl spojován s kontroverzními osobnostmi. Zvláště, když Zeman sám volal pro přísnější kontrole obchodníků se zbraněmi.

Noviny: Bouchal mu muniční sklad, on letěl se Zemanem do Asie
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečného prostoru

Deník připomíná návrat Miloše Zemana z Kazachstánu a Tádžikistánu, kdy vyjádřil evakuovaným solidaritu a ostře zkritizoval zbrojaře. „Je zapotřebí razantně změnit licenční politiku, omezovat počet těchto firem, mít tvrdší podmínky pro udělení licence,“ prohlásil.

A proč tedy Petr Bernatík byl v družině podnikatelů, která doprovázela hlavu státu po středoasijských zemích? Bernatík je výkonným ředitelem firmy Imex Group, jejíž munice v polovině října ve Vrběticích rozmetala vojenský sklad. Přestože se po celou dobu i v médiích skloňovalo jméno firmy Imex Group, Bernatík s prezidentem do postsovětských zemí bez potíží odletěl.

Svaz průmyslu informace o Bernatíkově účasti LN potvrdil. „Přihlásil se stejným způsobem a na základě rovných podmínek jako všichni ostatní účastníci, kterých na všech cestách za rok 2014 byly stovky,“ uvedla Olga Zuláková, manažerka pro mezinárodní vztahy svazu průmyslu.

Bernatík navštívil s prezidentem také Izrael

„Neexistoval žádný důvod, aby se tato firma cesty neúčastnila, a seznam přihlášených účastníků byl schválen příslušným orgánem – v tomto případě Kanceláří prezidenta republiky,“ dodala. LN podotýkají, že Bernatík je bezúhonný a dodnes nebyl z žádného trestného činu v souvislosti s vrbětickými výbuchy obviněn. „Náš zájem je, aby se misí mohly účastnit pokud možno všechny firmy, které projeví zájem,“ cituje deník Zulákovou ze svazu.

Jiný zájem by však podle LN měla sledovat hradní kancelář, která by prezidenta měla chránit před spojováním s kontroverzními podnikateli. To se v případě Bernatíka nestalo a kancelář jeho jméno schválila. Nebylo prý poprvé, co se zbrojař objevil v prezidentově družině. Byl mimo jiné součástí podnikatelské mise, která jej doprovázela při předloňské cestě do Izraele.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…