Noviny: Mládek navzdory sankcím připravuje zlepšení obchodu s Ruskem

27.01.2015 10:03

Ministerstvo průmyslu a obchodu vedené sociálnědemokratickým politikem Janem Mládkem přišlo s plánem, jak zlepšit česko-ruské ekonomické vztahy. Ministerstvo mimo jiné navrhuje vyslání dalších diplomatů do Moskvy, posílení spolupráce s ruskými regiony nebo založení nové kanceláře CzechTrade v Kazani. Dokument prý také zmiňuje lepší práci s médii a vyzdvihování pozitivních témat o Rusku, píšou úterní Hospodářské noviny.

Noviny: Mládek navzdory sankcím připravuje zlepšení obchodu s Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Ty ale upozorňují na to, že tento plán přichází právě v době, kdy jsou vztahy mezi EU a Ruskem nejhorší od konce studené války. „I přesto, že se evropští lídři včetně premiéra Bohuslava Sobotky na summitu v Bruselu dříve dohodli, že s Ruskem nebudou pořádat žádné bilaterální schůzky na vládní úrovni, chce MPO obnovit setkání česko-ruské Mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci, a to už v březnu,“ upozorňuje list.

Nicméně státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza v dokumentu žádný problém nevidí, podle něj se jedná o „běžnou agendu“ ministerstva.

Mluvčí vysoké představitelky EU pro zahraniční politiku Federiky Mohgeriniové listu řekla, že se státy EU rozhodly koordinovat své postupy, a i když se snaží najít cesty jak s Ruskem dále jednat, neznamená to prý navrácení se k „obvyklému obchodování“.

List také poukazuje na to, že včera Rusko zmírnilo po rok trvajícím zákazu sankce na dovoz vepřového tuku, sádla a vnitřností z Německa, Nizozemska, Itálie, Dánska, Maďarska a Francie. „Ostrouhají naopak vzpurní Poláci, kteří do Ruska před embargem vyváželi kolem 40 tisíc tun vepřového ročně,“ píše list s tím, že ústup ve vepřové otázce byl vynucen zoufalou situací ruských masokombinátů, které si nedokázaly najít alternativní dodavatele.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…