Noviny píší o právničce s pestrou kariérou. Radila protikorupčníkům, teď dělá pro Rittiga

22.02.2014 15:51

V rámci kauzy okolo podnikatele Ivo Rittiga figuruje několik výrazných advokátů, lobbistu například na výslech doprovodil bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Další jméno, na které upozorňuje server iHNed.cz, je Katarína Kožiaková Oboňová. Dříve totiž pracovala v organizaci Transparency International.

Noviny píší o právničce s pestrou kariérou. Radila protikorupčníkům, teď dělá pro Rittiga
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Katarína Kožiaková Oboňová je třicetiletou právničkou z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta a Partneři), která už dlouhodobě spolupracuje s podnikatelem Ivo Rittigem. Zajímavostí je, že advokátka dříve působila v protikorupční organizaci jako elévka, kde se učila mimo jiné, jak napsat trestní oznámení na podezřelé podnikatele.

„Začala u nás jako studentka, po škole pak pracovala jako řadová právnička v naší právní poradně,“ komentuje její dřívější působení šéf Transparency International David Ondráčka. Kožiaková Oboňová odešla po třech letech. „Bylo to její dobrovolné rozhodnutí,“ dodává Ondráčka.

Místo, kam advokátka odešla, ho ale moc nepotěšilo. „Přechod na druhou stranu barikády mě nemile překvapil. A bohužel se zdá, že některé informace získané u nás využívala i ve svém novém působišti,“ míní Ondráčka.

Ona sama se k tomu nechce vyjadřovat. „S novináři se nestýkám. A k případu se nebudu vůbec vyjadřovat. Nemám ani zmocnění svého klienta,“ uvedla serveru. Není tak ani jasné, koho v Rittigově kauze hájí, může jít například o jejího nadřízeného z kanceláře MSB Legal advokáta Davida Michala.

„Je zajímavé její profesní dráhu sledovat,“ říká bývalý kolega Kožiakové Oboňové z právnické branže Václav Láska. Ten se již dlouho zabývá zkoumáním pražského dopravního podniku a jeho smluv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…