Noviny se mračí nad plány ČSSD s bohatými: Týrání a dušení. Lépe už bylo

18.03.2013 6:38

Na titulních stranách dvou českých deníků se autoři ve svých komentářích zamýšlejí nad hospodářským plánem sociální demokracie, který strana představila na svém sjezdu. Podle Lidových novin se kritika současné vlády ze strany ČSSD zdála být konstruktivní, nyní se prý ale ukazuje, že se chystá ekonomiku přidusit ještě víc než kabinet Petra Nečase (ODS).

Noviny se mračí nad plány ČSSD s bohatými: Týrání a dušení. Lépe už bylo
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Sjezd ČSSD skončil tiskovou konferencí

"Sociální demokraté dlouho kritizovali vládu Petra Nečase za to, že zvyšuje daně a dusí tím ekonomiku. To se dalo chápat nejen jako podbízení lidem naštvaným ze zdražování, ale i jako racionální kritika," píše Lenka Zlámalová pro LN.

"Teď sociální demokraté triumfálně slibují, že poté, co se ujmou vlády, přidusí ekonomiku ještě víc," upozorňuje autorka. Nejen že už ČSSD zapomněla na sliby, že zvýšené daně zruší, ale přidají k nim ještě další opatření, například hodlají zvýšit daně z příjmu lidem s vyššími platy i firmám.

"Pozoruhodné je, že to vydávají za recept na prosperitu a nová pracovní místa," pozastavuje se Zlámalová. "Při čtení hospodářských receptů ze sjezdové brožurky ČSSD Nový začátek se nelze zbavit dojmu, že strana s ambicí sestavovat příští vládu nepochopila, že práci lidem nedávají politici, ale podnikatelé. Vyšší daně, vyšší minimální mzda ani vyšší dotace pro instituce typu exportní pojišťovny EGAP či Czech Trade zatím nikdy nikde nezaměstnanost nesnížily," uzavírá autorka.

Lépe? To už bylo...

Komentář Petra Kamberského pro Hospodářské noviny se podivuje nad faktem, "že v levicové, rovnostářské a úspěchu nepřející zemi vládla dvě třetiny času středopravicová vláda".

Podle něj se nyní optimisté mohou utěšovat: "Bohudíky, že plány nažhavené levice jsou vlastně úplně konvenční. Žádné týrání úspěšných (Švédsko či Francie), jen 'klasický' levicový program," píše autor.

Nicméně Kamberský se domnívá, že útoky na živnostníky, úspěšné lidi a velké firmy nikdy žádné zemi bohatství nepřinesly. Jak se ale zdá, většině národa to prý nevadí. "Ti lépe informovaní proto z plánů ČSSD vyvodí jiný závěr: Česko nikdy nebylo tygrem regionu. Naopak, náskok se každým rokem zkracuje. Jako v tom starém vtipu: Kdy bude lépe? - Lépe už bylo," uzavírá Petr Kamberský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…