Novoroční hromadná poprava v Arábii byla největší od roku 1980

02.01.2016 12:02

Saúdská Arábie vstoupila do nového roku zostra. V jednom dni popravili celkem 47 lidí obviněných z terorismu. Někteří z popravených totiž byli zapleteni do teroristických útoků spjatých s al Kájdou v letech 2003 až 2006. Byl však mezi nimi i přední šíitský duchovní Nimr al Nimr, který byl hlasitým kritikem saúdského režimu a jednou z hlavních osobností demonstrací v letech 2011 až 2012. Informuje The Guardian.

Novoroční hromadná poprava v Arábii byla největší od roku 1980
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Chvíli poté, co Amnesty International informovala o vysokém počtu poprav v Saúdské Arábii, ohlásilo království nový seznam potrestaných. Popravili totiž celkem 47 lidí, mezi kterými byl i přední šíitský duchovní Šejk Nimr al Nimr, jedna z vedoucích postav protivládních demonstrací z let 2011 až 2012.

Většina popravených byla obviněna z terorismu a byli zatčeni na základě spojení s organizací al Kájda. Jednalo se o útoky v letech 2003 až 2006.

Prohlášení ministerstva vnitra se objevilo ve státní televizi a bylo uvedeno několika verši z koránu, jež ospravedlňují popravy a doprovázeno reportáží o následcích teroristických útoků. Vystoupil i saúdský Velký muftí Šejk Abdulazíz Al al Šejk a popravy označil za „spravedlivé“.

Nimr byl dlouho vnímán jako jeden z vůdců saúdské šíitské menšiny a nebál se veřejně kritizovat vládu královské rodiny a volal po volbách. Razil myšlenku, že všeho lze dosáhnout bez násilí. To potvrzují i mnozí analytici.

To však nebránilo saúdskému ministru vnitra obvinit jej ze spojitosti s útoky na policii, a z údajného napojení na největšího rivala Saúdské Arábie, Írán.

Írán již dříve Saúdskou Arábii varoval, že pokud Nimra popraví, „draze za to zaplatí“.

Mezi popravenými byl i terorista Faris al Zahani, jenž byl zatčen roku 2004. Kdysi platil za jednu z nejhledanějších osob Saúdské Arábie. Popraveni však bylo i několik zahraničních občanů, například z Egypta a další z Čadu, kteří se údajně podíleli na útocich na státní budovy.

Celkově se tak jednalo o největší hromadnou popravu v Saúdské Arábii od roku 1980, kdy bylo popraveno 63 rebelů, jež získalo kontrolu nad mešitou v Mecce. A za minulý rok bylo popraveno přinejmenším 157 osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…