Novotný opět půjde za tweety k soudu. Zlomí mu vaz „opice“?

06.02.2024 18:43

Starosta pražských Řeporyjí, občanský demokrat Pavel Novotný, opět stane před soudem. Tentokrát kvůli výzvám k zabíjení Palestinců, kterých se dopustil na sociální síti X. Po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás v Jeruzalémě napsal, že Palestinci jsou opice a mají být vybombardováni. Později se za svůj příspěvek omluvil a smazal jej. Informovala o tom nyní Česká televize.

Novotný opět půjde za tweety k soudu. Zlomí mu vaz „opice“?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Řeporyjský starosta Pavel Novotný

„Záběry ranní střelby v Jeruzalémě jsou jednoznačné: Palestinci jsou opice. Regulérní opice. Nic víc,“ napsal nejprve Novotný, na kritiku v komentářích pak reagoval slovem vybombardovat. 

Jak nyní uvedl náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý, minulý týden byl podán návrh na potrestání Novotného za přečiny hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a podněcování k nenávisti vůči skupině osob. 

Pro server Novinky.cz nyní Novotný uvedl, že je „super, že zákony u nás platí pro všechny“. Řekl podle svých slov sice pravdu. „Ale říkat se takto nesmí, takže určitě je namístě potrestání. Jinak nepochybujte, že lituji jen sám sebe,“ dodal Novotný.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Novotnému v současné době mohou hrozit až tři roky vězení. V současné době je totiž mimo jiné také ve zkušební době tříměsíčního podmíněného trestu, jenž dostal v lednu 2022 za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Zkušební doba uplyne letos v červenci. 

Ve výčtu Novotného přešlapů v České televizi chybělo také stanutí Novotného před Obvodním soudem pro Prahu 5, kam se dostal kvůli dehonestujícím výrokům týkajícím se někdejšího předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a komunistů. Soud před necelými dvěma lety rozhodl, že nešlo o trestný čin.

Výroky se objevily na stránkách ParlamentníchListů.cz.

Novotný u soudu kromě výstupů, kdy všechny urážel a práskal dveřmi také lživě tvrdil, že nešlo o rozhovor a že si sám vymýšlel i otázky.

„Nebyly naplněny všechny obligatorní (závazné) znaky trestného činu. V jednání však může být spatřován přestupek. Výroky byly urážlivé a vulgární, ale byly směřovány především na poškozeného Vojtěcha Filipa, nikoliv na voliče nebo příznivce KSČM. Jejich intenzita není způsobilá poškodit širší skupinu osob,“ odmítla tehdy podle serveru iDnes.cz názor obžaloby samosoudkyně Monika Hrmová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…