Nový ministr spravedlnosti chce zrychlit trestní řízení a zamezit obchodu s chudobou

12.03.2015 14:24

Nový ministr spravedlnosti Robert Pelikán chce zrychlit a zkvalitnit trestní řízení a v rámci regulace exekucí zamezit obchodu s lidskou chudobou. Řekl to dnes poté, co jej premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oficiálně uvedl do úřadu. Předseda vlády doplnil, že za další priority resortu pokládá například snížení nákladů na vězeňství či posílení elektronizace justice.

Nový ministr spravedlnosti chce zrychlit trestní řízení a zamezit obchodu s chudobou
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

Sobotka podotkl, že před Pelikánem stojí řada úkolů. "Úkoly jsou mi známé. Ačkoliv jsou mimořádně náročné, tak se jich nebojím a věřím, že se mi je podaří zvládnout," reagoval pětatřicetiletý ministr.

Hlavními cíli Pelikána jsou exekuce, boj s insolvenčními mafiemi....

Za své hlavní cíle označil problematiku exekucí, boj s insolvenčními mafiemi a zlepšení trestního řízení, aby netrvalo tak dlouho a aby lidé neměli pocit, že nejzávažnější zločiny zůstávají nepotrestány. Stejně jako dříve jeho předchůdkyně Helena Válková (ANO) řekl, že je třeba navrátit veřejnosti důvěru v justici.

Podle Sobotky je pro Pelikána "spíše výhodou", že na ministerstvu už působil v roli náměstka. "Jsem přesvědčen o tom, že resort v celé šíři zná. Může se věnovat prioritám, které jsou evidentní a vyplývají z programového prohlášení a legislativního plánu vlády," konstatoval. Dodal, že "první novely už jsou na dohled".

Sobotka: Je třeba dotáhnout do konce realizaci dohody státu se soudci

Premiér upozornil, že v nejbližších týdnech bude třeba dotáhnout do konce realizaci dohody státu se soudci ohledně jejich platů a nový zákon o státním zastupitelství. Z dlouhodobějších plánů zmínil zavedení elektronických náramků pro odsouzené, které by podle něj mohlo výrazně přispět ke snížení nákladů vězeňství i k jeho humanizaci.

Pelikán ve funkci nahradil Válkovou, která rezignovala k 1. březnu. Oba vybralo hnutí ANO. Pelikán dosud působil na ministerstvu jako první náměstek pro legislativu a justici a ministerstvo po demisi Válkové řídil. Prezidentovi Miloši Zemanovi řekl při svém dnešním jmenování na Hradě, že se řízení resortu ujímá s pokorou, odvahou a odhodláním.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …