Nový průzkum. Lidovci, STAN a Topka jsou tak blízko propasti, že si výzkumníci netroufají tipovat, kdo spadne

27.06.2018 18:34

Vládní hnutí ANO by v červnu vyhrálo sněmovní volby se ziskem 31,5 procenta hlasů. Druhá skončila s odstupem skoro dvaceti procent ODS, kterou by volilo 12,5 procenta lidí. Třetím Pirátům by dalo hlas 11,5 procenta voličů, vyplývá z aktuálního volebního modelu agentury Median.

Nový průzkum. Lidovci, STAN a Topka jsou tak blízko propasti, že si výzkumníci netroufají tipovat, kdo spadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Do Sněmovny by se dostali ještě ČSSD, hnutí SPD a komunisté. Lidovci, TOP 09 a STAN se od říjnových voleb pohybují těsně nad nebo pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk poslaneckých křesel. „Nelze s jistotou určit, která z těchto stran by se do Sněmovny dostala,“ uvedli autoři modelu.

ANO si oproti dubnovému průzkumu polepšilo o jeden procentní bod, podpora ODS naopak oslabila ze 14 na 12,5 procenta. Piráti si nepohoršili, ani nepolepšili. Sociální demokraty by nyní volilo devět procent občanů, Okamurovu SPD 8,5 procenta respondentů a komunisty rovných osm. Oproti dubnu si tyto strany udržely zhruba stejnou přízeň voličů.

TOP 09 nyní vyjádřilo podporu šest procent dotázaných, lidovcům by dalo hlas 4,5 procenta voličů a STAN čtyři procenta.

Výzkum se z větší části uskutečnil ještě před závěrečnými jednáními o nové vládě ANO a ČSSD včetně sporů okolo návrhu na jmenování europoslance ČSSD Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, upozornili autoři volebního modelu.

Ochotu jít k volbám vyjádřilo v červnu 61,5 procenta respondentů, což odpovídá účasti při volbách do Sněmovny loni v říjnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…