Nový průzkum: Od SPOLU odcházejí voliči, lidovci by neměli ani pět procent

08.10.2023 15:22

Volby do Poslanecké sněmovny by v září vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,5 procenta hlasů, získalo by stejně hlasů jako v květnu. S velkým odstupem druhá ODS by dostala dvanáct procent, její podpora se od jara propadla o pět procentních bodů. Třetí by skončilo hnutí SPD se ziskem 9,5 procenta hlasů, v květnu byla jeho podpora osmiprocentní. Z aktuálního volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) vyplývá, že do Sněmovny by se ještě dostali Piráti, STAN a TOP 09, zatímco KDU-ČSL by v září pětiprocentní hranici nepřekonala.

Nový průzkum: Od SPOLU odcházejí voliči, lidovci by neměli ani pět procent
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Petr Fiala a Andrej Babiš v Partii

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí
V případě, že by se voleb zúčastnila koalice SPOLU, složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, měla by podle Kantaru 19,5 procenta hlasů, o 4,5 procentního bodu méně než v květnu. Skončila by tak na druhém místě za ANO, které by i v tomto modelu jasně zvítězila se ziskem 33,5 procenta hlasů. Při srovnání s výsledky sněmovních voleb před dvěma lety by si SPOLU pohoršilo o 8,5 procentního bodu, zatímco ANO o 6,5 procentního bodů posílilo.

Piráti by nyní dostali od voličů 8,5 procenta hlasů. Oproti minulému průzkumu přišli o tři procentní body, což je odsunulo na čtvrté místo za SPD. Další vládní hnutí STAN si od května mírně polepšilo a má momentální podporu 7,5 procenta, obliba TOP 09 stoupla na rovných pět procent.

Kromě této šestice by se jiné strany do Sněmovny nedostaly. Hnutí Přísaha by získalo čtyři procenta. Lidovcům stejně jako sociálním demokratům (SOCDEM) volební model přisoudil 3,5 procenta. S tříprocentním ziskem by volby dopadly shodně pro Svobodné, uskupení PRO 2022 Jindřicha Rajchla a komunisty. Dvě procenta lidí by hlasovala pro Zelené.

Analytici Kantaru uvedli, že zářijový průzkum prohloubil letošní trend přelivu voličů mezi vládním a opozičním táborem.

„Nejvíce patrný je odliv od ODS, a to směrem k ANO, případně SPD, Svobodným, Přísaze. Mezi nejčastěji zmiňovanými důvody odklonu se vyskytuje nekompetentnost, nekoncepčnost, chaotičnost, neplnění slibů, ale objevují se také ekonomické důvody jako vysoká inflace, pokles reálných mezd a s nimi spojené důvody jako nečinnost, špatná komunikace,“ uvedli autoři modelu.

Také podle jiných agentur pro výzkum veřejného mínění by volby nyní vyhrálo nejsilnější opoziční hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše. Například ze zářijového modelu agentury STEM pro televizi CNN Prima NEWS vyplývá, že ANO by bylo první se ziskem 30,8 procenta hlasů. Druhou ODS by volilo 13,1 procenta voličů a třetí SPD 10,9 procenta. Ze současných stran vládní koalice by po ODS získali nejvíce hlasů Piráti, a to 9,6 procenta. Pro TOP 09 by hlasovalo 5,4 procenta voličů a STAN by získalo 5,3 procenta hlasů. Pět procent hlasů, které zaručují vstup do Sněmovny, by podle modelu STEM dostali lidovci.

Průzkum Kantaru se uskutečnil od 11. do 29. září mezi 1 200 respondenty. Do volebního modelu se započítávaly názory jen těch, kteří nevyloučili svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba je podle agentury v rozmezí plus minus 1,1 až plus minus 3,6 procentního bodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zázraky se dějí , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 08.10.2023 18:40:18
Cernoprdelnici a top mimo sněmovnu,, Konec lhářů Válka a Jurecky se blíží,,

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…