Nový šéf Vojenské policie Murček chce přijmout nové lidi

03.04.2019 23:40

Nový náčelník Vojenské policie Miroslav Murček se chce zaměřit na dopravně-pořádkovou a ochrannou službu Vojenské policie (VP). Do roku 2030 by se podle něj měly řady Vojenské policie rozšířit o asi 230 příslušníků. Murček to dnes řekl sněmovnímu výboru pro obranu.

Nový šéf Vojenské policie Murček chce přijmout nové lidi
Foto: Vojenská policie
Popisek: Vojenská policie, logo.

Murček začal řídit Vojenskou policii v polovině února poté, co z jejího čela ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) odvolal Pavla Kříže. Své rozhodnutí tehdy ministr zdůvodnil dlouhodobou nespokojeností se situací uvnitř Vojenské policie a manažerským selháním Kříže.

Murček (54) dnes řekl, že je v armádě od 15 let, působil především u tankistů. K Vojenské policii přišel v roce 1993. Byl v pěti zahraničních misích na území bývalé Jugoslávie, Iráku a v Afghánistánu.

Poslancům dnes řekl, že ví, co Vojenskou policii v uplynulé době trápilo. Při řešení situace chce využít své pětadvacetileté zkušenosti u VP. Řekl, že chce u této složky obnovit „standardní systém velení a řízení“. Povinnosti některých lidí se podle něj u VP přenášely na jiné. „Tím pádem nebylo jasné, kdo za tu věc zodpovídá a jaké má povinnosti a práva,“ podotkl. Odmítl ale, že by byla VP v rozkladu.

„Začal jsem řešit některé věci v personální oblasti, potvrdil jsem velitele do jejich pozic, dozvěděli se, dokdy mají závazek, dokdy a na jakých pozicích budou sloužit. Myslím si, že tím jsem trochu uklidnil situaci,“ řekl. V úterý jmenoval nového náčelníka štábu Vojenské policie, stal se jím Stanislav Grulich, ve funkci nahradil Dušana Švandrlíka, kterému v létě končí v armádě závazek. Murček také plánuje seznámit ministra s návrhem svého zástupce. Konkrétní být před jednáním s Metnarem nechtěl.

Murček pravomoci kriminální služby v trestněprávní oblasti rozšiřovat neplánuje. Naopak by se podle něj měla rozšířit působnost dopravně-pořádkové a ochranné služby na státní podniky, které zřizuje Ministerstvo obrany. Novelizovat by se proto měl zákon o Vojenské policii. Rád by také Vojenské policii zajistil působnost vůči cizím vojákům, kteří se například přesouvají přes české území. Nyní ji mají pouze uvnitř vojenských posádek.

Problém Vojenské police vidí u dopravně-pořádkové služby, která podle něj nemá dostatek lidí na efektivní plnění úkolů. Chce se proto zaměřit na efektivní strukturu a dostatečný počet lidí. Do roku 2030 by se podle něj měla Vojenská policie rozšířit asi o 230 služebních míst. V příštím roce počítá s příchodem 30 nových vojenských policistů, v roce 2021 s téměř 50 a v roce 2022 se 30 posilami. Nyní má Vojenská policie zhruba 1 300 příslušníků.

Vojenská police byla zřízena v roce 1991. V jejím čele stojí náčelník, který je přímo podřízen ministrovi obrany. Na starosti má policejní ochranu ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří Ministerstvo obrany. Od roku 2016 získala pravomoc samostatně vyšetřovat některé trestné činy související s armádou nebo Ministerstvem obrany. Teď například prověřuje okolnosti mnohamiliardových vojenských zakázek na nákup mobilních radarů MADR nebo víceúčelových vrtulníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …