Nucení očkování: Peníze, funkce. Prymula a jiní. A nová vláda? Nic

03.11.2021 7:41 | Komentář

Jak je známo, profesor Vlastimil Válek, který je považován za budoucího ministra zdravotnictví, už sestavuje odbornou skupinu, která mu má radit. Novinář Daniel Kaiser se ovšem obává, že pokud ji povede předseda české vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, tak Česko čekají další „hony na neočkované“ a bude se prohlubovat střet zájmů, kteří dle něho mají někteří odborníci jako Roman Prymula nebo Rastislav Maďar. Válek ovšem v rozhovoru pro Echo24 řekl: „Nevěřím, že tito lidé mají něco z toho, kolik se proočkuje vakcín.“ Ale podle něho má v Česku střet zájmů každý odborník.

Nucení očkování: Peníze, funkce. Prymula a jiní. A nová vláda? Nic
Foto: Repro ČT24
Popisek: prof. Vlastimil Válek (TOP 09)

Anketa

Myslíte, že prožijeme Vánoce a Nový rok v lockdownu?

66%
24%
hlasovalo: 21962 lidí
Daniel Kaiser ve svém komentáři usuzuje, že pokud se ministrem zdravotnictví stane Vlastimil Válek z TOP 09, znamená to, že hlavní slovo při řešení epidemie bude mít předseda české vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který má řídit poradní orgán 28 odborníků.

Dle Daniela Kaisera spolu souvisí snaha o včasnou léčbu covidu léky např. od firmy Regeneron a snaha co nejvíce lidí naočkovat. A to negativně. „Větší důraz na vakcínu vedl a znovu vede k zanedbávání včasné léčby,“ tvrdí novinář, podle kterého je Chlíbek člověk, který má na všechno jen jedno řešení, tedy více očkování. A Kaiser předpokládá, že Chlíbkova doporučení půjdou směrem „honitby na neočkované“. Přitom se dle ředitele nemocnice Motol léky pro včasnou léčbu covidu doslova válí ve skladech.

„Vojtěch ve vládě prosadil od 1. listopadu přísnější vymáhání průkazů o bezinfekčnosti a současně pro neočkované zpoplatnění testů. Válek ani Petr Fiala se od těchto nápadů dosud nedistancovali, vůbec k nim nezaujali stanovisko. Kdo se po volbách radoval z vítězství jakéhosi ‚liberálního Česka‘, bude možná ještě zírat,“ varuje Kaiser.

Chlíbek je dle novináře ve střetu zájmů, stejně jako Roman Prymula. Oba byli předsedové české vakcinologické společnosti. Roman Prymula je pak v dozorčí radě firmy Avenier, která distribuuje pro český stát vakcíny, na čemž rozhodně není škodná. V dozorčí radě této společnosti byl v minulosti i Rastislav Maďar. „Vakcínu do každé paže tato skupina odborníků považuje za imperativ,“ míní Kaiser.

A předseda české vakcinologické společnosti podle něho šíří nesmysly, například když prohlásil, že očkovaný je „nesrovnatelně méně nebezpečný“ než neočkovaný. Jak Kaiser, ale i jiní poukazují, že očkovaní, kteří si nevytvořili setkáním s virem imunitu na sliznici, šíří nemoc dále. A dále Chlíbek prohlásil, že očkování je lepší ochrana než prodělaná nemoc. Novinář se odvolává na 91 studií z celého světa, které ukazují opak, ovšem není třeba chodit tak daleko. Velice výmluvná jsou v tomto směru data určená pro poslance a senátory, která na sociálních médiích sdílí pirátský expert na zdravotnictví Ondřej Dostál a ukazují převahu počtu pozitivních očkovaných nad pozitivními neočkovanými reinfikovanými. Ještě větší je pak tato převaha ve statistice hospitalizovaných, kde na jednotkách intenzivní péče reinfikovaní téměř nejsou.

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí

Kaiser konstatuje, že část veřejnosti už Babišově vládě nevěří zhola nic, a pokud se z Válkova okolí budou ozývat nesmysly, tak neví, jaký to bude mít vliv na pověst budoucí vlády. A protože Válek má prý pověst „poněkud chaotického muže“, tak význam poradního orgánu stoupá. Jako pozitivní vidí Daniel Kaiser, že v tomto poradním orgánu je alespoň imunolog Vojtěch Thon.

Některé z Kaiserových obav pak perspektivní ministr adresoval rozhovoru pro deník Echo24. Například Roman Chlíbek podle Válka není takový fanatik do očkování. „Chlíbek je schopen o řadě věcí diskutovat. V řadě věcí se poučil, tak jako my všichni,“ tvrdí. Ovšem dodal: „Současně já taky chci mít naočkovaných pokud možno co nejvíc lidí. A když kristepane EMA schválí vakcínu pro děti, tak proč ne děti?“

Vyjádřil se také k léku firmy Regeneron, který má sloužit jako ochrana před vážným průběhem nemoci, ale musí se podat včas. „I kdybyste Regeneron obvodním lékařům nařídil, uběhne měsíc, než ho začnou podávat,“ vysvětlil. A když byl tázán, proč nebyl lék odcházející vládou masivně nasazen, distancoval se: „Já to nevím! Já to nevím!“ Včasná léčba je podle něho nepochybně zanedbávaná. A měl ještě jednu poznámku: „Jedna věc je, co se doporučí v protokolech. Druhá věc je, co si praktický lékař troufne ambulantně nasadit. Uvědomte si, že jsou praktici, kterým je 70, 75 let, kteří v ambulanci nemají k dispozici laboratoře.“

„Musí být naprostá priorita novelizovat protokoly a účinné léky, jako je právě Regeneron, dostat k pacientovi co nejdřív,“ říká Vlastimil Válek, ale na praktiky a doktory prý nejsou páky. Navíc, včasná léčba prý nic nezmůže s tím, že „nakonec stejně potřebuji ty lidi naočkovat“. Na námitku, že kdo covid prodělal, má přirozenou imunitu, pak Válek řekl: „Ne. To byste ho musel každý rok znovu nakazit.“ Podle něho by u covidu nemělo platit něco jiného než u „všech vážných infekčních onemocnění“ a argumentoval, že u tetanu se také přeočkovává.

Co se týče střetu zájmů, perspektivní ministr řekl: „V situaci, která by se dala označit jako střet zájmů, je v České republice téměř každý odborník, který dělá klinické studie. Na takovou výtku úplně zapomeňte. V podstatě každý vakcinolog, každý imunolog ten střet má proto, že se dělá obrovské množství klinických studií.“

Když padla přímá otázka, zda Prymula a Maďar profitují z každé vyočkované dávky, Válek mínil, že tomu nevěří. „V obecné rovině se dá říct, že někteří vědci jsou šířeji rozkročeni, protože z různých důvodů věří určité metodě: PCR, antigeny atd. Ale pořád jsou to akademici, lidé, kteří se nestali děkanem kvůli tomu, že to bylo v zájmu té či oné firmy,“ říkal a dodával, že „nic není černobílé“ a „není to střet zájmů a je to střet zájmů“.

„Prymula je bezesporu špičkový odborník přes vakcinaci, takže u něho musíte leccos odfiltrovat. Každý máme nějaké plány, každý máme nějaké cíle: Maďar, Smejkal, Hajdúch… Čím jste mladší, tím máte víc cílů. Někdo může být ve střetu zájmů proto, že touží dělat šéfa českého Kochova institutu, jiný proto, že chce být profesorem a ví, kdo o profesuře bude rozhodovat. Další proto, že sedí někde ve správních radách,“ uvedl Válek a dodal, že se určitě pokusí střet zájmů eliminovat a že i kvůli tomu jsou v odborné skupině lidé různých názorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…