O co mi jde a kdo mě platí? Mikuláš Minář promluvil

31.12.2019 16:39

Hospodářské noviny nabídly vhled do mysli předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře. Mladý muž prozradil mimo jiné, o co mu jde a kdo ho platí.

O co mi jde a kdo mě platí? Mikuláš Minář promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milion chvilek opět v akci. Tentokráte organizoval pochod z Václavského náměstí před budovu Strakovy akedemie, sídla vlády

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí
„Drobný zrzavý mladík v typické okrové bundě, držící desky potištěné obrázky maxipsa Fíka.“ Těmito slovy popsaly Mikuláše Mináře, zakladatele spolku Milion chvilek, Hospodářské noviny. Tenhle mladý muž dokázal spojit studenty, lidi středního věku i seniory a spolu s nimi dal hlasitě najevo, že si nepřeje, aby v čele státu stál estébák a podvodník, jak popsal předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) pan Jiří Forejt, pán důchodového věku z Prahy 8.

Babiš nejen podle jeho názoru koncentruje ve svých rukou příliš mnoho moci a ocitá se ve střetu zájmů.

Sám Minář tvrdí, že mu jde jen o kultivaci české demokracie. Zní to jednoduše, ale je to složitý úkol. Toho si je vědom i jeho kolega Benjamin Roll, který plánuje stát se farářem. Teď ale vidí odpovědnost, která před nimi stojí, když promlouvají k desítkám až stovkám tisíc lidí na demonstracích.

„Máme vlastně štěstí, že nás zatím nepotkal žádný velký veřejný průšvih. Občas se nám samozřejmě věci zkomplikují, je to stres od začátku do konce. Nevíte, jestli se všechno povede, co se organizace týče, nevíte, jestli přijdou lidi. Jestli se na akci něco nestane, jestli někdo nepřinese blbý transparent nebo se neobjeví nějaký provokatér. Je to vždycky vabank,“ uvedl Minář.

Demonstrace platí z drobných darů. Za dva roky na transparentním účtu spolku přistálo přes deset milionů korun. „Díky nim nepotřebujeme ani nechceme žádné veřejné peníze. Dárci pokryjí jak provoz spolku, tak financování demonstrací. Občas slyšíme, jak někdo říká: kdo ví, kdo vás platí. Ale my to víme. Platí nás lidé, kteří nám věří a líbí se jim, co děláme,“ uvedl předseda spolku.

Minář spolu s kolegy doufá, že jejich akce přimějí spoluobčany zajímat se o veřejné dění, přimějí je jít k volbám a volit politiky z klasických demokratických stran, tedy ne hnutí ANO Andreje Babiše nebo hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Sociolog Ondřej Císař z Akademie věd ČR k tomu však také dodal, že akce Milionu chvilek mohou stejně tak mobilizovat i příznivce Andreje Babiše a přimět je, aby se semkli za svým oblíbeným politikem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…