O migraci jednali v Bruselu s Macronem předseda vlády Babiš a další premiéři V4

28.06.2018 21:05

Asi 45 minut dnes trvala schůzka premiérů čtyř středoevropských zemí včetně předsedy české vlády Andreje Babiše s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Podle diplomatů klidné a konstruktivní jednání „vyčistilo vzduch“ ve sporech o řešení migrační krize.

O migraci jednali v Bruselu s Macronem předseda vlády Babiš a další premiéři V4
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce

Francouzský prezident dal podle informací ČTK na schůzce najevo, že chápe pozici zemí Visegrádské skupiny (V4), kterou kromě České republiky tvoří také Slovensko, Polsko a Maďarsko. Z jednání vyplynul společný názor, že hlavní zodpovědnost za migranty mají v souladu se současnými unijními pravidly nést země, kde jsou migranti poprvé registrováni.
 
„On na úvod velice dobře vysvětlil, že nám nic nevyčítá, že chápe naši pozici, že nám nechce vnucovat kvóty a nechce ztrácet čas debatou o kvótách. Chce mluvit o tom, na čem se shodneme, tedy o ochraně vnějších hranic,“ řekl později o schůzce novinářům český státní tajemník pro EU Aleš Chmelař. Macron tím podle něj odlehčil debatu, která by „jinak mohla být ostřejší“.
 
Země V4 a Francie se podle Chmelaře dohodly na další práci na úrovni expertů.
 
Francouzská strana podle diplomatů na schůzce připomněla, že existují různé druhy solidarity se zeměmi, které teď nesou hlavní zátěž migrační krize. O větší podporu unijních partnerů nyní výrazně žádá především Itálie.
 
Macron na jednání také zopakoval to, co už říkal novinářům při příchodu na summit. Tedy že žádná země EU si nemůže myslet, že se jí migrační problém netýká a že snaha států řešit věc samostatně a bez evropské spolupráce nemůže být úspěšná.
 
Premiéři V4 se s francouzským prezidentem shodli také na potřebě další práce ohledně novely evropských pravidel pro dopravce. „Tam stále panují určité neshody mezi středoevropskou a francouzskou pozicí. Nicméně podle prezidenta Macrona není naše pozice tak radikální a naše firmy nebezpečí pro francouzský trh nepředstavují. Ale je třeba najít konkrétní znění (kompromisu),“ uvedl po schůzce Chmelař.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…