O obědech pro děti a platech učitelů. Ministryně Valachová v 9 večer pozdravila prvňáčky

31.08.2015 21:05

V úterý začíná nový školní rok. Ministryně školství Kateřina Valachová v pondělním Hyde Parku České televize vysvětlovala, co by se pod jejím vedením mohlo pro děti i jejich rodiče ve škole změnit. První polovinu pořadu věnovala především otázkám finančního ohodnocení učitelů. Ti se prý mají na co těšit. Pak došlo i na bezplatné obědy pro děti.

O obědech pro děti a platech učitelů. Ministryně Valachová v 9 večer pozdravila prvňáčky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Šéfka resortu školství mládeže a tělovýchovy se prý pokusí přesvědčit učitele, že splní všechno, co jim slibuje. Jde např. o zvýšení platů kantorů o tři procenta. Žáci se od ní v tradičním projevu 1. září dozvědí, že je čeká něco pěkného. Zároveň ovšem prozradila, proč pozastavila práce na kariérním řádu. Tak, jak byl doposud připraven, prý stejně nemotivoval učitele k lepším výkonům. Napříště by chtěla zlepšit postavení začínajících učitelů. Současný model jim podle dámy moc nepřeje. Nezapomene však ani na učitele, kteří pracují ve školství delší čas a chtějí zůstat toliko učiteli bez dalších funkcí, např. ředitele.

„Naše pozornost je věnována tomu učiteli, který dlouhodobě zůstává ve struktuře školství... A jde o učitele, jemuž jde čistě o to, aby vzdělával žáky, a nejde mu o žádnou další funkci,“ konstatovala Valachová.

Deset let povinné školní docházky a jiné plány

Pokud jde o platy učitelů, tarify se nebudou zvyšovat plošně, zvednou se jen některé. Zvýší se také osobní ohodnocení kvalitních učitelů. „Ale o tom, kdo je kvalitní učitel, bychom mohli debatovat hodiny,“ uznala. Vzápětí si posteskla nad tím, že čeští pedagogové nejsou finančně hodnoceni nijak zvlášť dobře. „Ale podařilo se nám pro příští rok vyjednat čtyři miliardy, které půjdou směrem k učitelům,“ přislíbila. Celá společnost by si podle ní měla uvědomit, že vzdělání a vzdělávání je klíčové pro celou společnost.

Ve vysílání také prozradila, že povinné absolvování roku předškolní docházky nezačne od zítra. Stane se tak nejdříve příští rok a ministryně si od toho slibuje, že se zlepší vědomosti žáků a dlouhodobě je to lépe připraví na život. Novela školského zákona však neobsahuje ustanovení, že by byl první školní rok bezplatný alespoň co do stravování. Je prý spočítáno, že by to stálo asi 700 milionů korun. „V tuto chvíli ty finanční prostředky zajištěny nejsou,“ přiznala.

Nebude ale problém s přijímáním dětí do školek, protože v posledním roce je navštěvuje asi 95 procent dětí. Na druhé straně bude možné předškoláky z této povinnosti vyvázat skrze naplňování individuálního studijního plánu, který by plnili rodiče. Valachová si od tohoto kroku slibuje také to, že se sníží počet odkladů nástupu do školy.

Došlo i na telefonický dotaz divačky, která chtěla od ministryně slyšet, zda se ministerstvo chystá dotovat dopravu dětem školou povinných. V tuto chvíli je to možné jen ve velmi specifických případech, které vymezuje sociální systém. „A já to nepokládám za správné,“ prohlásila Valachová s tím, že o tomto problému bude jednat i s kraji.

Pozdrav prvňáčkům

Nakonec ministryně hovořila také o inkluzi, tedy začleňování žáků se specifickými vzdělávacími potřebami do hlavního vzdělávacího proudu. Šéfka resortu chce tento trend do určité míry posílit zvýšením příspěvku na asistenty, ale zároveň ujišťovala, že nelze v jednom proudu vzdělávat všechny žáky za jakoukoli cenu.

„V závěru bych si dovolila také pozdravit zítřejší prvňáčky, pokud jsou vzhůru, což doufám, že ne,“ ukončila své vystoupení Valachová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…