O pětistovku za vychované dítě žádají i muži. Prověříme je, vzkazuje Jurečka

18.03.2023 6:46

Ministerstvo práce a sociálních věcí prověří téměř 33.000 žádostí o výchovné ve výši 500 Kč, z nichž asi 75 procent podali muži. Ministerstvo prověří, zda jsou všechny žádosti oprávněné, řekl novinářům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

O pětistovku za vychované dítě žádají i muži. Prověříme je, vzkazuje Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Zaznamenal případy, kdy se lidé prokazatelně většinovou dobu o výchovu dítěte nestarali, a přesto žádost podali.

„Chceme prověřit těch zhruba 33.000 žádostí, které přišly od vdov a vdovců. Vyzvali jsme tyto žadatele, aby nám byli schopni doložit, že oni byli opravdu těmi, kteří se starali o výchovu dítěte tu převážnou dobu do jeho zletilosti. Potřebujeme vědět, že peníze, které těmto lidem přiznáme, jdou za lidmi, kteří se o dítě opravdu starali. Máme některé konkrétní poznatky z praxe, že přišly žádosti od lidí, kteří přišli žádost podat, přišli to zkusit a víme, že tito lidé se o dítě opravdu nestarali," řekl ministr.

Výchovné je zavedené od ledna. Nárok na navýšení penze za výchovu potomků má ten z rodičů, který pečoval víc. Většinou jsou to ženy. Česká správa sociálního zabezpečení už dřív uvedla, že v lednu se důchod automaticky zvedl 1,4 milionu žen za tři miliony jejich dětí.

Starobní penzi od ČSSZ má přes 952.000 mužů a více než 1,4 milionu žen. V lednu průměrný mužský starobní důchod činil 20.710 korun a ženský 18.255 korun. Výchovné rozdíl snížilo. V prosinci pobírali muži průměrně o 20 procent víc než ženy, v lednu o 13 procent.

Na výchovné je letos potřeba 19 miliard korun, částka je na dluh.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) dostala téměř 33.000 žádostí o výchovné. Asi tři čtvrtiny z nich podali muži. Nyní úřad případy vyřizuje. Pokud se nepodaří větší rozsah péče o děti prokázat, úřad bonus 500 korun za vychované dítě nepřizná a žádost zamítne, řekl ČTK již v únoru ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…