O polovině české legislativy rozhoduje Brusel. Nemáme demokracii, říká narovinu Tomský

23.05.2024 22:22 | Monitoring

Demokracii nemáme, máme oktrojovanou demokracii, říká politolog a profesor Alexander Tomský v rozhovoru pro Rádio Universum. „Jestliže o polovině legislativy České republiky rozhodují úředníci v Bruselu, tak nemůžeme mít demokracii. Demokracie znamená národní nezávislost. Je to propaganda. Bruselští úředníci nám vymezili pole, na kterém si můžeme hrát,“ uvádí Tomský, podle kterého EU vznikla, aby v Evropě nemohla zvítězit demokracie.

O polovině české legislativy rozhoduje Brusel. Nemáme demokracii, říká narovinu Tomský
Foto: Repro XTV
Popisek: Publicista, komentátor a politolog Alexandr Tomský

Profesor hovořil o konfliktu na Blízkém východě, konkrétně o podpoře Izraele, která v západním světě bude pomalu upadat. „Je poslední doba, kdy Západ ještě podporuje Izrael. Nová generace už ho podporovat nebude. Bude to znamenat další holocaust. Genocidu,“ míní Tomský.

Je přesvědčen, že Izrael nemá možnost přesvědčit Palestince a přimět je k nějakému kompromisu. „Nezapomeňte, že Palestinci, a na tom má Západ obrovskou vinu, byli zahnáni do lágrů, do táborů a dostali status uprchlíků na věčné časy. Je to už čtvrtá generace, která takto žije, je to pět milionů lidí, kteří se v těchto táborech za tu dobu rozmnožili. A Západ to financuje a Amerika je největším sponzorem a platí 50 procent,“ uvedl pro Rádio Universum.

„Tito lidé nemají žádný jiný existenciální význam a smysl života než nenávist vůči Izraeli a s touto nenávistí nemůžete hnout. To, co dnes čteme v tisku, je naprostý nesmysl, že má nějakou diplomacii. Neexistuje nějaká možnost,“ dodává politolog Alexander Tomský.

V této souvislosti vzpomněl citát Goldy Meierové: „Nikdy nebudeme mít s Palestinci mír, dokud nás budou nenávidět víc než milovat své vlastní děti. Nikdy nebude mír, jestli toto nenastane.“ „Jestli toto nastane, nebo nenastane – nevím, ale až Západ opustí Izrael, tak se Izrael bude těžko bránit,“ podotýká profesor.

Alexander Tomský hovořil o tom, že nyní se antisemitismus dostal z podzemí, z kanálů, kam byl zahnán po druhé světové válce, a má prvky všech starých antisemitismů. Nyní se svět v podstatě rozděluje na ty, kdo podporují Izrael, a ty, kdo podporují Palestinu.

Co to může naší bezpečnosti celkově do budoucna přinést? „Nemůžeme předvídat budoucnost, ale můžeme popsat určité jevy, které se nám zdají být klíčové. Jedním z velkých klíčových jevů je růst regionální mocnosti Íránu. Írán má za sebou šíity v Jemenu, ohromnou armádu šíitů v Libanonu a samozřejmě podporuje Hamás. Tady hrozí konflikt, jehož začátek v Gaze byl nepatrná záležitost. Tady skutečně hrozí konflagrace – jak se říká v politologii –, která může, ale nemusí vypuknout. Tam je největší problém,“ říká Tomský.

Američané podle Tomského mají už doslova plné zuby zahraničních válek a chtějí se stáhnout ze světa. „To znamená stáhnout i podporu Izraele. To je velmi negativní jev, protože oslabená Amerika bude znamenat nástup nové osy zla. To znamená, že Rusko, Írán, Čína začínají být velmi dominantní, protože se Američané stahují. Bez Američanů Západ – podle mého soudu – nepřežije. Ale jaký to bude mít tvar a vývoj? To nevíme.

Nemáme žádné zbraně, nemáme nic. Izraeli dnes došla munice, nemůže se bránit, nemá na to. A my v Evropě také nemáme žádnou munici, už jsme ji všechnu vystříleli na Ukrajině. Žádnou nemáme,“ dodává profesor, že Evropa propadla pacifismu, propadla pohodlnému životu a propadla také hlavně ideologiím.

To, co se stalo v USA po pádu komunistické říše, je tragické. Američané se úplně zbláznili, říká Tomský a dodává: „Američané se zbláznili, ale už jim to začíná docházet, už nechtějí mít se světem nic společného. Vždyť to šlo ode zdi ke zdi. Už tam zase vítězí evidentně izolacionismus. Proto má Biden problémy – je to stará generace,“ všímá si Tomský.

Následně se přesunul k tématu demokracie, svoboda a lidská práva, od nichž se naše společnost pomalu, ale jistě vzdaluje. „Demokracie je v evropských dějinách veliký problém, protože skutečná demokracie podle mého soudu je angloamerická demokracie, nikoliv evropská. Evropa nikdy neměla pořádnou demokracii. Evropa prošla strašně divokým vývojem, který demokracii těžce poškodil, a nikdy nedokázala anglosaskou demokracii vstřebat,“ říká politolog.

V nedemokratické Evropě vznikla Evropská unie jenom proto, aby zabránila vzniku demokracie, aby zabránila lidu spolurozhodovat, říká Tomský.

„My demokracii nemáme. Jestliže o polovině legislativy České republiky rozhodují úředníci v Bruselu, tak nemůžeme mít demokracii. Demokracie znamená národní nezávislost. Je to propaganda. U nás je oktrojovaná demokracie. Tedy máme určité pole, které nám bruselští úředníci povolili, a na tomto poli si můžeme hrát,“ konstatuje profesor.

Nyní vidí problém v tom, že globální elita, lidé, kteří nikam nepatří, kosmopolité chtějí uzákonit pravidla, která potlačují nezávislost jednotlivých států, a to se jim do značné míry podařilo. A proto vznikl odpor vůči globalizaci. „A to jsou velmi negativní záležitosti, protože tam se třeba objevuje – a tady už nejsem liberál – kapitál, který si může dělat, co chce. Třeba v Indii,“ dodává Andrej Tomský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Děkuji Bohu, že jsem prožil tu základní část života, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 24.05.2024 5:23:58
v Husákově a Štrougalově socialismu. Bezvadně jsem vyrůstal, na zdravé stravě, studoval, proháněl děvčata a po vojně, než mě moje klofla, jsem měl tři roky svobody, o jaké se může dnešním mladým jen zdát. Vlasy a vousy do půl zad, trempoval a protože jsem dělal v relativně namáhavé profesi, tak mi policajti mohli vlézt na záda, stejně jako pracujícím kamarádům. Kdo dělal, toho nechali naprosto v klidu. Asi stříhali a vyváželi na vzduch jen pražské nefachčenky, jinak si to nedovedu vysvětlit. Zadarmo firemní startovací byt, život v pohodě, nádhera. I já blb zvonil klíči i když se mi na tom ráčkujícím ochlastovi který byl samá "kultůrrrra" něco nezdálo. První dovolená na kamenitých pláží Bibione, pak ještě mnoho dalších v lepších destinacích typu: "mámo, bude to inkluzíf". Nějaké poznávací, kde bychom se za socialismu asi fakt nedostali. (Louvre). Dnes můžeme kamkoli za hranice, abychom viděli stejné McDonaldy, stejné prodavače zmrzliny, stejné kebabárny, stejné brnkače na kytaru s kloboukem před sebou. No, platíme za tuto možnost toulat se po zeměkouli těžce, pan Tomský to pěkně shrnul. Ztrátou svobody, DŮSTOJNOSTI!!!, češství, ztrátou nezávislosti, ekonomickým vybrakováním, poddanskými vládami a ztrátou životní úrovně. Moc jsme si nepomohli.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Nerudová eurokomisařkou, to je vtip? Turek poprvé mezi europoslanci

13:29 Nerudová eurokomisařkou, to je vtip? Turek poprvé mezi europoslanci

Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News dnes ovládli nově zvolení europoslanci: Markéta Gregorová…