O tomhle vy a vaši blízcí víte? Nakažení mohou létat do celého světa. Praha 12x týdně. Paříž, Tokio, Moskva, USA...

29.01.2020 21:10

Přestože je jedenáctimilionová metropole Wu-chan v provincii Chu-pej kvůli šíření koronaviru 2019-nCoV zcela pozemně izolovaná od okolního světa, na tamním letišti stále probíhá čilý letecký provoz a většina letů je dále operována. Z Wu-chanu, kde nákaza vypukla, tak dále odlétají letadla do zbytku Číny, ale i do některých měst mimo ni včetně Evropy. Některé aerolinky se rozhodly své letouny do Číny neposílat, spoje jsou však bez problému nadále operovány za pomoci využití přestupů. Do Prahy létá z Číny 12 letadel týdně, těch se žádná omezení nikterak netýkají.

O tomhle vy a vaši blízcí víte? Nakažení mohou létat do celého světa. Praha 12x týdně. Paříž, Tokio, Moskva, USA...
Foto: Twitterový účet @Mikeygy
Popisek: Pilot na letišti ve Wu-chanu na počátku pandemie

Anketa

Stydíte se za premiéra Andreje Babiše?

8%
92%
hlasovalo: 26552 lidí
Přestože byl Wu-chan, co se týče pozemní dopravy zcela odizolován od zbytku světa a nefunguje ani doprava uvnitř města, spojení vzduchem uzavřeno nebylo a tamní letiště jedenáctimilionové metropole, ze které se nákaza 2019-nCoV rozšířila do světa, je stále otevřené.

Z výpisu příletů a odletů na toto letiště, jež spojuje toto nejlidnatější město ve střední Číně a hlavní město provincie Chu-pej se zbytkem Číny i s okolními státy, je patrné, že se některé aerolinky rozhodly své lety zrušit či odklonit. Většina vnitrostátních letů však dnes a včera odletěla podle plánu.

Letecká doprava tak funguje i mezi metropolemi, jako je čtrnáctimilionový Kanton, nejlidnatější sedmadvacetimilionovou Šanghají, Pekingem či hlavním městem S’-čchuanu Čcheng-tu. Z měst mimo Čínu odletěly letouny z Wu-chanu do aljašské metropole Anchorage, do Kambodže, Thajska či japonského Tokia.

Plánované jsou spoje i na Šrí Lanku, do Osaky, Soulu, amerického San Franciska, ale i do přestupních uzlů, jimiž jsou Singapur a Dubaj. Z evropských destinací je plánován let do Moskvy a během čtvrtka z Wu-chanu dopoledne odletí i spoj aerolinek Air France do Paříže.

Oblíbenou destinací byla i Velká Británie, kam spoje mířily na letiště Heathrow. Tam se však již bez využití přestupu lidé z Wu-chanského letiště nedostanou. Britská letecká společnost British Airways totiž ve středu oznámila, že s okamžitou platností ruší kvůli epidemii koronaviru všechny přímé spoje s pevninskou Čínou. Učinila tak krátce poté, co britské ministerstvo zahraničí vyzvalo, aby Britové do země necestovali, pokud to není nezbytně nutné. Do Pekingu či Šanghaje, kam British Airways dosud létaly denně z letiště Heathrow, si lze teď zakoupit letenky s přestupem v Hongkongu.

Některé lety do pevninské Číny už v minulých dnech podle agentury Reuters zrušily také letecké společnosti United Airlines, Air Canada či Cathay Pacific. Například United Airlines krok zdůvodnily poklesem zájmu o letenky. Finská letecká společnost Finnair už v úterý zastavila přijímání rezervací na lety z Helsinek do Pekingu a Nankingu, a to až do konce března. Všechny lety do Číny do odvolání zrušil také jihokorejský nízkonákladový dopravce Air Seoul.

Do 9. února se rozhodly spojení s Čínou přerušit taktéž letecké společnosti ze skupiny Lufthansa Group. Jedná se o lety provozované Lufthansou a aerolinkami SWISS a Austrian Airlines. Přerušení spojení se bude týkat pouze pevninské Číny.

Nutno podotknout, že většina letů z Wu-chanu v současnosti neslouží k cestovním účelům, ale k evakuaci občanů z koronovirem zasaženého města. K tomu posloužil i let z Wu-chanu do aljašského Anchorage, které, jak upozornil twitterový účet serveru Flightradar24, byl operován nákladním typem Boeingu 747. Následně let pokračoval do kalifornského města Riverside na základnu amerického letectva.

Praha má s Čínou čtyři letecká spojení. Do Pekingu létá od roku 2015 Hainan Airlines, o rok později začal Sichuan Airlines létat do Čcheng-tu a v roce 2017 pak China Eastern Airlines spustily linku do Šanghaje s mezipřistáním v Si-anu. Jde o 12 spojení týdně. Těchto spojení se omezení netýkají a z většiny letišť v Číně letadla létají podle běžných plánů.

Čínská média uvedla, že se počet nakažených novým koronavirem v zemi zvýšil na 6 078 osob, mrtvých je 132. Nejvíce zasažená je právě oblast provincie Chu-pej. Počet nemocných je zde vyčíslen již na tři tisíce a 554 osob, z toho 671 lidí je nemocných vážně a 228 je v kritickém stavu. S novým koronavirem je v této provincii spojováno již 125 úmrtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…