Obce dostanou 366 mil. Kč na elektromobily či veřejné osvětlení

09.04.2019 12:18

Obce dostanou na investice pro zlepšení kvality života obyvatel 366 milionů korun. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) schválil 174 projektů z Národního programu Životní prostředí. Dotace míří například na rekonstrukci veřejného osvětlení, pořízení ekologických vozů nebo zlepšení zásobování pitnou vodou. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Obce dostanou 366 mil. Kč na elektromobily či veřejné osvětlení
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Díky nově schváleným dotacím z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR se na mnoha místech po celé České republice mohou pustit do připravovaných projektů,“ uvedlo ministerstvo.

Nejvyšší částku, téměř 100 milionů korun, si mezi sebou rozdělí 73 obcí, které leží na území národních parků. Jejich projekty zahrnují novou výstavbu nebo opravy turistických stezek, cest i chodníků, úpravy veřejných prostranství a modernizace obecní infrastruktury.

Zásobování pitnou by se mělo zlepšit ve více než 20 lokalitách, třeba v Sedleci-Prčicích dobudují vodárenskou soustavu, v Kateřinicích na Vsetínsku posílí zdroj pitné vody. Ekologické vozy si pořídí chomutovský zoopark, Technické služby Tábor nebo hlavní město Praha. V desítkách obcí se pak výměnou starých lamp za účinnější a zdravější světla sníží znečištění světelným smogem a zároveň ušetří za jejich provoz.

Ministr rovněž rozhodl o poskytnutí podpory na dva projekty v rámci takzvaných inovativních finančních nástrojů, kdy je kombinována evropská půjčka z Operačního programu Životní prostředí s dotací ze SFŽP. Města Kroměříž a Humpolec obdrží celkem zhruba 60 milionů korun na rekonstrukci chlazení zimních stadionů.

Seznam schválených projektů je zveřejněn na webových stránkách Národního programu Životní prostředí.

V rozdělování dotací bude ministerstvo ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR pokračovat i letos. „Počítáme s vyhlášením 17 dotačních výzev, ve kterých budou k dispozici téměř čtyři miliardy korun,“ uvedl Brabec. Seznam výzev, které se chystají nejen letos, ale i v průběhu dalších dvou let, žadatelé najdou v tříletém rámci Národního programu Životní prostředí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…