Obce si zoufají nad nápady ministra Němečka. Protikuřácký zákon prý povede k neuvěřitelným situacím

08.02.2016 17:38

Protikuřácký zákon z dílny ministerstva zdravotnictví čeká na své schválení ve sněmovně, ale už dnes musí být nejen ministrovi Němečkovi jasné, že jednoduché to s obhajobou nejtvrdšího protikuřáckého zákona v Evropě mít určitě nebude. Nedokonalost a chyby navrhovaného zákona vycházejí najevo už nyní při projednávání ve výborech sněmovny, pod ještě tvrdší kritiku s množstvím pozměňovacích návrhů se protikuřácká legislativa dostane, až jej bude projednávat sněmovna.

Obce si zoufají nad nápady ministra Němečka. Protikuřácký zákon prý povede k neuvěřitelným situacím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Zákon kritizují opoziční, ale i vládní poslanci, kuřáci i nekuřáci, jednotný názor na něj nemají ani poslanci jedné strany. Pokud se tedy bude ve sněmovně nakonec hlasovat bez doporučení jednotlivých politických klubů, nelze čekat jednoznačný výsledek.

Nejčastěji je kritizována tvrdost zákona, který nehledá kompromisy, ale rozděluje občany na kuřáky a nekuřáky a staví se jen na jednu stranu. Bojuje o zdraví nekuřáků, ale nezajímá je zdraví kuřáků, kteří podléhají škodlivosti nikotinu a často by se i rádi této závislosti zbavili.

Nejslabšími články návrhu zákona jsou ale jeho nevymahatelnost a snaha přenést odpovědnost na místní samosprávy. Podle vládního návrhu tzv. antikuřáckého zákona by obce a města měly kompetenci zakázat kouření na veřejně přístupných akcích. Nešlo by navíc jen o klasické cigarety, ale i o zákaz kouření cigaret elektronických. Svaz měst a obcí takovou změnu odmítá a argumentuje tím, že absolutní zákaz kouření se v praxi nedá kontrolovat. Podle stanoviska Svazu měst a obcí, které poslancům zaslal jeho předseda František Lukl, by úprava obcím přinesla dodatečné náklady, které stát nebude kompenzovat. Jde mu hlavně o zavádění a případné vymáhání takových pravidel včetně informování občanů o nich.

Podle návrhu předloženého ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem by zákaz kouření, ale i konzumace alkoholu mohly platit na náměstí, na ulicích, v obecním parku, na promenádě po obecní komunikaci podél řeky, obecního rybníka nebo parku. Zakázat kouření budou moci obce i před restauracemi a v předzahrádkách na ulicích a ve dvorech bez ohledu na to, v jakém vlastnictví je pozemek. Stačí, když půjde o veřejně přístupné místo.

Neurčitý nástroj přímé restrikce ale neobsahuje metodiku, jak by obce měly typ akce hodnotit a jak by takový zákaz účastníkům sdělily. Problematická je také kontrola elektronických cigaret. Těch je totiž celá řada a zákaz by se týkal jen těch s obsahem nikotinu. Obsah ale není možné poznat bez chemického rozboru.

„V současné době provádí kontrolu zákazu kouření obecní policie. V této souvislosti nedochází ke kontrole zákazu kouření ve všech městech, ale pouze v 368 obcích, které mají zřízenou obecní policii,“ upozorňuje František Lukl na nejasnosti protikuřáckého zákona.

Svaz dále kritizuje fakt, že ve dvou různých obcích se může konat stejný typ akce, kdy si ale obec na jedné určí, že se zde kouřit nebude a druhá obec naopak kouření povolí. „Svaz se domnívá, že by tato otázka měla být řešena jednotně na celém území státu,“ kritizuje F. Lukl.

Svaz měst a obcí dále připomíná, že podle návrhu by zákaz kouření klasických i elektronických cigaret měl platit ve všech dočasných stavbách, tedy například i na venkovních festivalech, veletrzích nebo jiných kulturních akcích. Jeden z výkladů zákona by podle svazu mohl zakazovat kouření i na některých předzahrádkách nebo zimních zahradách a atriích. Takto široce pojatý zákaz není podle svazu už vůbec možné v praxi kontrolovat. „Takováto ambice nebyla komunikována a je dalším zásahem do podnikání. V součtu dalších jiných omezení představuje existenciální riziko zejména u majitelů a provozovatelů především v menších obcích a představuje riziko zpochybnění vynaložených investic,“ píše se také v dopise Svazu měst a obcí.

Protikuřácký zákon prošel v prosinci prvním čtením, nyní je projednáván ve výborech. „Věřím, že smysl zákona nebude popřen,“ komentoval už dříve ministr Němeček avizované snahy poslanců zákon upravovat. Sám žádné pochybení nepřipouští.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…