Obchody se pokut nebojí. Trestem je ztráta zákazníků, říká ředitel potravinářské inspekce

05.03.2012 18:40

Ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta byl v pondělí hostem pořadu Impulsy Václava Moravce, kde mluvil o problémy s kvalitou potravin. Podle něj je pro spotřebitele téměř nemožné podvody poznat.

Obchody se pokut nebojí. Trestem je ztráta zákazníků, říká ředitel potravinářské inspekce
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Jednou z posledních kauz byl prodej polské technické soli, která může být zdraví nebezpečná. „Žádali jsme od Poláků vysvětlení, které firmy pracovali s touto solí. Dostali jsme odpověď ve stylu nahá-oblečená... Polská strana pouze sdělila, že prokuratura to šetří, nikoli konkrétní seznam firem,“ říká Šebesta. „Udělali jsme zásah ve dvou skladech,“ dodal.

Nerozhoduje paní v lahůdkách, ale systém

Nezbývá podle něj než čekat na vyjádření z polské strany a zvýšit kontroly. V poslední době proběhlo asi 1200 kontrol v různých zařízeních, nevyhovělo asi 160 výrobků. „To procento je vysoké,“ myslí si ředitel. Natolik se ale zvýšila intenzita návštěv inspektorů, že je denně v terénu 214 inspektorů.

Problémy byly také s přebalováním výrobků a posouváním doby trvanlivosti. „Ta paní, která pracuje v lahůdkách, se asi sama nerozhodne, že sama něco přebalí. Jde o systémový jev,“ tvrdí Šebesta. Podle něj je pro laika důležité číst složení, ale falšování je děláno tak dokonale, že je velice těžké něco poznat. Jediným řešením tak jsou inspekce. „Můžeme jít až do výše tří milionů pokuty. Ale já si nemyslím, že tím největším postrachem je ta pokuta, ale to, že se o věci dozví spotřebitel,“ říká Šebesta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…