Obnova Gazy po válce: Podílet se budou USA, EU, Arabové, myslí si Izrael

07.01.2024 9:06

„Válka nesmí skončit, dokud nedosáhneme všech našich cílů!“ Premiér Benjamin Netanjahu znovu promluvil ke svým spoluobčanům a řekl jim, co teď musí dělat. Americký ministr zahraničí Antony Blinken přesto trvá na tom, že utrpení obyvatel Gazy je stále příliš hrozivá. „Bylo zabito příliš mnoho Palestinců, zejména dětí.“ Server Times of Israel nastínil, jak to bude s Gazou po válce. Izrael prý počítá s tím, že po válce se na obnově Gazy budou podílet zahraniční partneři – USA, EU a arabské státy. A onu obnovu prý také zaplatí.

Obnova Gazy po válce: Podílet se budou USA, EU, Arabové, myslí si Izrael
Foto: z internetu
Popisek: bombardování Gazy

Ač se množí výzvy k uzavření příměří mezi Izraelem a Hamásem, nebo alespoň k podstatnému zklidnění plošných izraelských válečných akcí, premiér Benjamin Netanjahu poslal světu další vzkaz, ve kterém zdůraznil, že Izrael bude zástupce Hamásu pronásledovat všude. Za to, co provedli v Izraeli 7. října 2023, nikde nenajdou klid. Nikdy.

„Vláda, kterou vedu, nařídila IDF (ozbrojeným silám Státu Izrael), aby šla do války s cílem odstranit Hamás, vrátit naše rukojmí a zajistit, že Gaza již nebude pro Izrael představovat hrozbu. Válka nesmí být zastavena, dokud nedosáhneme všech těchto cílů,“ prohlásil podle serveru listu Jerusalem Post. „Hamásu nikde neposkytneme imunitu. Bojujeme za obnovení bezpečnosti jak na jihu, tak na severu. Do té doby a za tímto účelem musíte dát všechno stranou a pokračovat společnými silami, dokud nedosáhnete úplného vítězství."

Server izraelského listu Haaretz ve stejné době upozornil na slova amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, podle něhož je situace obyvatel pásma Gazy nadále hrozivá.

„Bylo zabito příliš mnoho Palestinců, zejména dětí. Příliš mnoho z nich je stále neuvěřitelně ohroženo, pokud jde o jejich přístup k potravinám, k vodě, k medicíně, k základním věcem života. Je tedy nezbytně nutné, abychom byli svědky podstatného a trvalého nárůstu pomoci, která se jim dostává, stejně jako ochrany civilistů obecně.“

Server britské BBC nastínil, jak to bude s Gazou po válce. Izrael prý počítá s tím, že po válce se na obnově Gazy budou podílet zahraniční partneři – USA, EU a arabské státy. A onu obnovu prý také zaplatí.

„Pro země, zejména EU a státy Perského zálivu, které za poslední tři měsíce viděly své předchozí investice – nemocnice, školy a univerzity – rozházené na kusy, to není lákavá vyhlídka. I za předpokladu, že Izrael uspěje ve svém cíli eliminovat Hamás jako hrozbu, kdo by mohl říct, že v budoucnu nevypukne násilí a nespustí další kolo nákladné destrukce?“ otázal se server.

Izrael se podle BBC obává, že peníze, které do Gazy možná v budoucnu poputují, padnou na nové vyzbrojování a na budoucí další útok proti Izraeli.

Server také upozornil, že Američanům dalo hodně práce přesvědčit arabské státy k jisté spolupráci na výměně zajatců a k dalším věcem, když se na druhé straně z Izraele ozývalo, že by nebylo od věci Palestince vysídlit za moře. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …