Obrázek z dnešní Belgie: Teroristku odsoudili na patnáct let, hned pak ji omylem propustili

07.08.2016 7:42

Českým čtenářům jméno Fatima Aberkan možná mnoho neřekne, ale v Belgii ho dobře znají. Jde o ženu, které tamní média přezdívají „múza Islámského státu“. Žena, která zasvětila svůj život radikálnímu islámu a údajně plánovala i útoky v Evropě, byla před několika měsíci odsouzena na 15 let za mříže. Zarážející však je, že je tato žena po několika měsících znovu na svobodě. Na vině je podle všeho příliš pomalá belgická justice.

Obrázek z dnešní Belgie: Teroristku odsoudili na patnáct let, hned pak ji omylem propustili
Foto: wikipedia
Popisek: Belgická vlajka.

Fatima Aberkan si v belgických médiích vysloužila přezdívku „múza bojovníků Daeš“ neboli „múza Islámského státu“. Proč? Třeba proto, že vyzývala vlastního syna, aby odešel z Belgie a připojil se k bojovníkům Daeše neboli Islámského státu. Má prý však na svědomí i jiné zločiny. Na jaře tohoto roku proto byla odsouzena k patnácti letům vězení. Server belgického deníku Dernier Heure přinesl naprosto zarážející informaci. Ačkoli si měla pobýt ve vězení mnoho let, po pár měsících je tato nebezpečná žena venku. Kvůli soudním průtahům.

Celou zprávu ve francouzštině najdete zde

Advokát „múzy džihádistů“ Cedric Moisse totiž podal odvolání proti nedávnému soudnímu verdiktu a zdejší nejvyšší soud měl odvolání projednat do pěti měsíců. Jenže tak neučinil, takže zmíněný advokát se na základě nepřípustným průtahů dožadoval propuštění své klientky. A dosáhl svého. „Múza Daeš je na svobodě!“ hlásá rozhořčeně server belgického deníku Dernier Heure.

Obhájce matky-teroristky však soudu předložil i další argumenty, které hovořily jasně ve prospěch uvedené ženy. Advokát mohl např. tvrdit, že se Fatima Aberkan nikdy nepokusila utéct z Belgie, ačkoli k tomu měla tisíc příležitostí. Dosud také nebyla zatčena. Fatima Aberkan se zavázala, že bude navštěvovat centrum určené pro radikály, kde má dojít k odradikalizování dotčených osob. Taktéž slíbila, že neopustí belgické území a nebude hledat informace na radikálních serverech.

Sluší se dodat, že Fatima Aberkan dostala 15 let, protože podle soudu prvního stupně neprojevila dostatečnou lítost nad svými činy, pouze ji předstírala a mohla by tedy být pro společnost nadále nebezpečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…