Obří šance pro ČSSD. Milion hlasů propadlo ve volbách... Odborník naznačil

15.10.2021 8:36

Sociální demokraty a komunisty zanechaly letošní sněmovní volby před branami Poslanecké sněmovny. Velkou šancí pro návrat levice je více než milion hlasů, které ve volbách propadly, říká v rozhovoru pro Lidové noviny Tomáš Lebeda, politolog z Univerzity Palackého v Olomouci.

Obří šance pro ČSSD. Milion hlasů propadlo ve volbách... Odborník naznačil
Foto: Vít Hassan
Popisek: Vojtěch Filip po volbách rezignoval na post předsedy komunistů

Podle Lebedy je možné přičíst milion propadlých hlasů na vrub výsledkům ČSSD, KSČM a Přísahy, které do Sněmovny neprošly. „Přesně tak. Ostatně v součtu dosáhly na 13 procent hlasů,“ uvádí.

Voličské „experimenty“ se podle něj týkaly Přísahy, koalice kolem Trikolóry a VOLNÉHO bloku, v jiném případě by zřejmě volili SPD, již to oslabilo. Druhým příběhem je osud ČSSD a KSČM, dvou tradičních levicových stran. U nich ale nešlo o něco nečekaného, trend byl zřetelný už ve třech posledních volbách.

Anketa

Kdo bude nejhorším ministrem, pokud v kabinetu zasedne?

hlasovalo: 69163 lidí
„Obecně se dá říct, že ten propadlý milion hlasů charakterizují voliči s horší životní úrovní a sociálním statusem,“ pokračuje Lebeda, že většina z propadlých hlasů byla z nižších vrstev a nebyla „pravicová“.

Znamená to, že je v příštích volbách využije levice? „Otázkou je, o jakou levici půjde. Jediným reprezentantem levicových voličů ve Sněmovně je teď hnutí ANO, které se přitom tomuto označení snaží vyhýbat. Je ale jednoznačné, že jeho elektorátu dominují levicoví voliči. Umím si představit, že pro část lidí z toho milionu s propadlým hlasem může být důležitá i národovecká, ochranářská politika. Pro ty se samozřejmě nabízí i opoziční SPD.

Je to obří příležitost pro ČSSD. Vláda rozhodně nebude levicová; jediná strana s jednoznačně sociálním nábojem je KDU-ČSL. Při všem tom neštěstí je to pro sociální demokracii vlastně štěstí. Může totiž, byť z pozice mimo Sněmovnu, dělat křišťálově čistou levicovou, opoziční politiku.

Po volbách se hodně mluví o větším spojení levicových stran. „Sice se jako člověk neztotožňuji s minulým komunistickým režimem, ale na druhou stranu víme, že integrovat levici může být legitimní cesta, jak být opět relevantní. Otázkou tedy je, zda se podaří najít cestu, jak levici integrovat. Nebude to snadné – KSČM i ČSSD jsou dlouho političtí rivalové, snad i největší nepřátelé. Ale stát se může i to, že jedna z těch dvou stran položí druhou na lopatky prostě tím, že bude přesvědčivější,“ uzavírá Lebeda.


 

 

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …