Obrovská policejní operace, která nemá obdoby. To prý byla kauza Rath

19.12.2012 7:33

Podle zjištění deníku Právo nemá síť techniky, kterou rozvinuli policisté z protikorupčního útvaru (ÚOKFK) na aktéry kauzy Davida Ratha, svým rozsahem v České republice obdoby. Policie nasadila 24hodinové odposlechy telefonů i prostor nebo několik specialistů na sledování.

Obrovská policejní operace, která nemá obdoby. To prý byla kauza Rath
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Konkrétně měli detektivové odposlouchávat od loňského listopadu až do května, kdy byli hlavní aktéři korupční kauzy pozatýkáni, 24 hodin denně celkem osm telefonních čísel. Od listopadu také navíc sledovali šest lidí. Jak se Právu podařilo zjistit, policisté napíchli telefony jak přímo Davidu Rathovi, tak ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové a jejímu partnerovi Petru Kottovi.

Policie dále odposlouchávala i hovory dalších lidí, kteří byli v případu obviněni. Odposlechy telefonů ale nebyly jedinou technikou, kterou vyšetřovatelé využili. V průběhu prosince také odposlouchávali stěžejní místa, kde údajně docházelo k předávání úplatků mezi aktéry, anebo se tam měli domlouvat na manipulaci zakázek.

Soudní příkaz chybí

Povolení k nasazení odposlechů získala policie i na dům Pancové a Kotta v Rudné u Prahy. Další „štěnice" byly i v kancelářích obou zmíněných i úřadovně exhejtmana Ratha. Soudní příkaz k nasazení odposlechu do Rathovy kanceláře přitom chybí ve spisu.

„Sami jsme si zjišťovali u soudu v Ústí, že ten příkaz k prostorovému odposlechu kanceláře pana Ratha vydal, ale ve spise není, stejně jako samotné odposlechy z té kanceláře,“ řekl v úterý Právu Rathův obhájce Roman Jelínek, který míní, že právě tyto odposlechy by mohly svědčit ve prospěch klienta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…