Obrovské ztráty na životech, problémy s očkováním i testováním... Z NERVu vyletěl hodně varovný dopis Babišovi

18.02.2021 19:05

Členové Národní ekonomické rady vlády, sociolog Daniel Prokop a ekonomové Štěpán Jurajda a Jan Švejnar, píší Babišovi. Jsou prý znepokojeni. Blatný to podle nich dělá špatně. Nabízejí řešení. Policie by měla kontrolovat vaši karanténu. „Distanční výuka má negativní dopady, ale s rozvolňováním opatrně.“ A připravte se, že o covidu uslyšíte minimálně ještě celý rok 2021.

Obrovské ztráty na životech, problémy s očkováním i testováním... Z NERVu vyletěl hodně varovný dopis Babišovi
Foto: Repro Interview ČT24
Popisek: Sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Prokop

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí
„Jako členové NERV, kteří od začátku podzimu vyzývali ke včasným a dostatečným opatřením včetně zavedení motivací (sebeizolace, home office, testování) a kteří na začátku tohoto roku upozorňovali na blížící se rozšíření nových mutací koronaviru a potřebu dodatečného masivního testování, Vás i v reakci na vyjádření představitelů Ministerstva zdravotnictví prosíme a vyzýváme, aby se vláda pokusila udělat maximum pro zamezení obrovských ztrát na životech, dlouhodobých ekonomických dopadů a rozpadu důvěry ve veřejné instituce,“ apelují pisatelé na premiéra hned v úvodu dopisu.

Potřebná je podle nich prý zejména změna rétoriky představitelů Ministerstva zdravotnictví, zejména samotného ministra Blatného a jeho náměstka Černého. Chybu prý tito dva udělali zejména v tom, že na rovinu oznámili veřejnosti, že další opatření nemají smysl a že za své zdraví je odpovědný hlavně každý sám. „I na základě sociologických dat se obáváme, že tato symbolická rezignace státu povede ve veřejnosti k akceptování představy, že s epidemií se přestalo bojovat, a tedy k rozvoji chování, které nebere ohled na ochranu zdraví spoluobčanů,“ píší.

Dále je podle nich třeba hlavně „komunikovat“ a realizovat smysluplná a ekonomicky efektivní opatření. Prvním takovým opatřením je podle těchto tří pánů finanční motivace k sebeizolaci. Jejich dalšími typy jsou například testování na pracovištích, kontrola dodržování karantén za pomoci policie, přenesení odpovědnosti, v rámci provozů, za dodržování opatření na zákazníky nebo motivování firem k využívání home office.

„Zdůrazňujeme, že posílení vymáhání a kontroly dodržování opatření musí jít ruku v ruce s vyjasněním a posílením kompenzací těm, kteří je dodržují. Ochota dodržovat opatření je již podle výzkumů z podzimu 2020 s mírou pociťovaných ekonomických dopadů spojena. Nesmíme setrvat ve stavu, že lidé a provozovatelé s vysokou osobní odpovědností nesou finanční náklady těch, kteří se na zkrocení epidemie často záměrně nepodílejí.“

Pánové uznávají, že distanční vzdělávání má hluboké negativní dopady na vzdělanost žáků. „Pokud ale nemá otevření škol vést k destruktivním důsledkům a mít delší trvání, je kromě realizovatelných strategií testování žáků a očkování učitelů nutné zavedení výše zmíněných opatření pro maximální redukci epidemie jinde a kontrole dodržování klíčových opatření,“ domnívají se ekonomové.

Pokud podle pisatelů dopisu stát nyní rezignuje na restriktivní opatření, může prý dojít ke zbytečným ztrátám na životech i ztrátám ekonomickým. „Pokud ale stát v jednom z klíčových okamžiků naší porevoluční historie rezignuje a demobilizuje, může i díky současné rétorice MZd dojít k obrovským a zbytečným ztrátám lidských životů, ekonomickým dopadům i rozpadu veřejné důvěry, která později může ztížit realizaci klíčových programů očkování a testování, jejichž funkčnost budeme potřebovat v celém zbytku roku 2021.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …