Očkovaní lidé na tajných seznamech? Zdeněk Zbořil promluvil o strachu Čechů

02.01.2021 7:41

Politolog Zdeněk Zbořil se ohlíží za uplynulým rokem, v němž nás provázela nemoc covid-19, tedy i strach. Byli jsme strašeni ze všech stran: „V naší kultuře je strach vývozní ‚evropskou hodnotou‘,“ říká v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz. My tuto výuku strachu chceme vyvážet do ostatního světa. Možná bychom se měli trochu víc zamyslet a říct si, zda bychom se nemohli v těch jiných světech taky něco dobrého přiučit.

Očkovaní lidé na tajných seznamech? Zdeněk Zbořil promluvil o strachu Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Dokonce spousta lidí si myslí, že se blíží jakási apokalypsa. Ten strach je nejenom emoce, ale to je fenomén politický, společenský, který si sami vytváříme a v tom skutečně ten loňský rok a jeho aktéři, ať už jim říkáme, že přicházejí z Bilderbergu nebo že jsou z Číny nebo z hroutící se Ameriky, tak v tom byl příkladný,“ uvedl Zbořil.

My jsme se strašili nejenom navzájem, dokonce jsme se obávali sami sebe, svých svobodných rozhodnutí, pokračuje Zbořil. „Vždyť je to přece jednoduché, vždyť nemoc se nějakým způsobem identifikuje podle nějakých dosavadních znalostí, pak se na to vymyslí třeba vakcína, poradím se se svým lékařem, a pak se teprve já rozhodnu, zda se nechám očkovat. A nemusím se pak obávat toho, že mě někdo bude strašit tím, že jsem evidovaný v okamžiku, kdy si nechám píchnout vakcínu, tak že jsem evidovaný na nějakém tajném seznamu,“ podotýká politolog.

„Ono těch tajných seznamů už je příliš okolo nás a pravda je, že EU se stará o to, aby jich bylo čím dál víc, ale pořád ještě svůj osud máme ve svých rukou,“ všímá si Zbořil, podle nějž se však pořád ještě můžeme rozhodnout, zda se podřídíme, nebo se budeme zabývat tou základní filozofickou otázkou, otázkou života a smrti.

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
Strach tak je záležitost nejen pro psychiatry, psychology, parapsychology a lidi, kteří umí používat magické myšlení. „To je prostě přirozený stav a tím, že vzpomínáme tu apokalypsu a zjevení sv. Jana, tak víme, že to je součást naší lidské kultury a našich civilizací. Nic jiného v tom není, ty minulé strachy a obavy byly stejné,“ říká Zbořil.

„Dokonce se mi zdá, že to slovo strach najdete ve všech možných evropských jazycích v různých podobách, ale jenom ve slovanských, západoslovanských, východoslovanských, jihoslovanských jazycích, je to slovo strach téměř totožné. Je založeno na nějakém prožitku existenciálním, který vznikal tak, že tito lidé, ty slovanské kmeny byly ohrožovány. A ony nebyly ohrožovány jenom Čingischánem, ony byly ohrožovány většinou ze západu a také z jihu, z oblastí, ve kterých se domníváme, že žijí naši přátelé a spojenci, i když tomu tak dávno není,“ upozorňuje.

Strach je vždycky reakcí na něco nepochopitelného, nesrozumitelného, a pokud se nám nedostává řádného vysvětlení, tak se dost často mění v agresi. „A to, co je vlastně aktuální, je jakýsi naučený strach, který pomáhá šířit většina médií, filmová produkce, kterou můžeme denně sledovat v různých televizních projekcích, filmů, programů, zejména ty, které jsou z našeho euroasijského světa, na jehož hodnoty jsme tak hrdí, tak je přívalem strachu, nenávisti, krve a vražd, mordů, utrpení lidského, že to snad není v žádné jiné kultuře světa a navíc ještě pod záminkou, že se jedná o ‚evropské hodnoty‘,“ všímá si.

„My tuto výuku strachu chceme vyvážet do ostatního světa, možná, že bychom se měli trochu víc zamyslet sami nad sebou a říct si, jestli bychom se nemohli v tom druhém světě, třetím a těch dalších světech taky něco dobrého přiučit,“ uzavírá Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…