Odborář Středula nemá pravdu. Takto je prý to s OSVČ a zdravotním pojištěním

10.02.2015 16:10

Šéf odborů Josef Středula se jal minulý týden kritizovat odvody zdravotního pojištění osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Podle něj platí jen třetinovou částku než ostatní, a tak se nechal slyšet, že by tedy měli dostávat jen třetinovou sádru nebo třetinu chlopně. Své tvrzení opíral však o nepravdivý argument, že OSVČ přečerpávají systém zdravotního pojištění. Jak zjistil ze statistik zdravotních pojišťoven server Podnikatel.cz, OSVČ do systému zdravotního pojištění odvádějí více, než za ně zdravotní pojišťovny zaplatí na zdravotních nákladech.

Odborář Středula nemá pravdu. Takto je prý to s OSVČ a zdravotním pojištěním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

V případě Všeobecné zdravotní pojišťovny, největší tuzemské pojišťovny v ČR, jde dokonce o dvojnásobek. Středula přitom minulý týden pronesl, že jestliže ve zdravotnictví chybějí prostředky a OSVČ generálně přečerpají to, co do systému vloží, a nejsou solidární s nikým, tak požaduje, aby došlo k nápravě této situace. "Čím déle se to bude odkládat, tím déle bude trvat, než se do zdravotnictví dostane adekvátní částka,“ prohlásil šéf odborů.

Některé zdravotní pojišťovny však nedokázaly vygenerovat odvody a náklady OSVČ, protože takové statistiky nevedou. Byla to například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nebo Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Statistiky ostatních oslovených pojišťoven Všeobecné zdravotní pojišťovny a Oborové zdravotní zaměstnanců bank a pojišťoven a stavebnictví, které má server Podnikatel.cz k dispozici, však ukazují, že OSVČ odvádí do systému zdravotního pojištění více, než za ně zdravotní pojišťovny na zdravotních nákladech zaplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…