Odboráři tu rozdmýchávají třídní boj. Poradce Dlouhého a exnáměstek Kalouska vysvětluje, proč máme být na zahraniční firmy hodní

16.08.2017 15:26

Ladislav Minčič, někdejší náměstek Miroslava Kalouska, který nyní pracuje jako analytik pro Vladimíra Dlouhého v Hospodářské komoře, se zamyslel nad rolí odborů v sociálním dialogu. Zejména v poslední době prý porozumění příliš nepřispívají, spíše naopak.

Odboráři tu rozdmýchávají třídní boj. Poradce Dlouhého a exnáměstek Kalouska vysvětluje, proč máme být na zahraniční firmy hodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výrobní linka, ilustrační foto

Je prý zjevné, že zájmy zaměstnanců a zaměstnavatelů se v mnoha ohledech liší. Tuto různorodost prý v poslední době některé skupiny začínají proměňovat v nesmiřitelný třídní boj. Minčič výslovně jmenuje „některé odborové předáky“ a „některé politické představitele“.

Především mu vadí „falešná teze“, že zaměstnavatel chce své zaměstnance, stůj co stůj, vykořisťovat. „V tomto vidění světa je poslední šancí před revolučním výbuchem moudrý a vnímavý stát, který plošně nařídí minimální výši mezd a rafinovaně vystaví soukromé zaměstnavatele mzdovému tlaku, když sám výrazně zvýší platy ve státních institucích,“ píše Minčič v komentáři, zveřejněném na názorové stránce MF DNES.

Realita je ale podle něj jiná. Zaměstnavatel musí zajistit prodej vytvořeného zboží nebo služeb, jinak nemá nic. Ani on, ani jeho zaměstnanci.

A kromě toho musí o zaměstnance bojovat. Šikovní zaměstnanci jsou podle Minčiče velmi ceněni a i ze statistik vyplývá, že mzdy u českých zaměstnavatelů trvale rostou.

Zaměstnavatelé si podle něj rozhodně nemyslí, že by se lidem nemělo přidávat. Dokonce jim nevadí, když do toho zasahuje i stát. Volili by však úplně jinou cestu. Místo regulace by podle Minčiče měl stát přispívat k vyšším mzdám snížením odvodů za zaměstnance, aby firmy mohly dát více peněz přímo lidem. A současně snížit byrokratickou zátěž s tím spojenou, aby podnikatelé nemuseli vydržovat zaměstnance jen na její administraci.

Druhou účelově překroucenou tezí je prý to, že právo vlastníka rozhodovat o tom, jak naloží se ziskem způsobuje odliv zisku do zahraničí a tomu se musí zabránit. Minčič varuje, že pokud začneme omezovat právo vlastníka rozhodovat o zisku, dopadne to tak, že zahraniční vlastníci přesunou svůj byznys jinam, a z Česka už nebude co odlévat. Doplatí na to lidé, kteří by si v takových firmách mohli vydělávat.

Řešením podle Minčiče naopak je motivovat zahraniční firmy, aby sem přesunuly co největší spektrum svých aktivit, ideálně i sídlo, a rozhodly se své zisky utrácet a investovat právě u nás.

Návodem podle někdejšího Kalouskova náměstka je snížení daní i administrativní zátěže, zlepšení infrastruktury (nejen komunikací, ale třeba i vzdělávacích služeb) a zatraktivnění podnikatelského klimatu.

Odboráři podle něj místo toho usilují o zdánlivě okamžité, dlouhodobě však bezperspektivní opatření typu zákonných regulací.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…