Odborářský boss Středula se rozjel: Z Česka odešly stovky miliard

02.10.2014 19:23

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula usedl do křesla hosta čtvrtečního Interview ČT24. Zaměstnancům prý budou odbory doporučovat, aby ve svých podnicích vyjednávali o navýšení mzdy, pro příští rok dokonce až o pět procent. Prý na to máme. Ukázal to i na několika číslech. Následně se vyjádřil k sankcím vůči Rusku.

Odborářský boss Středula se rozjel: Z Česka odešly stovky miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

„My si myslíme, že na to nazrál čas. Lidé si to zaslouží,“ podotkl hned v úvodu pořadu k požadavku na růst mezd. Faktem je, že ekonomice se daří lépe než v minulých letech, tudíž to firmy zvládnou zaplatit. Poukázal také na to, že firmy v roce 2013 vyplatily dividendy v řádu stovek miliard korun svým majitelům v zahraničí. Konkrétně šlo o 340 miliard. A kdyby ty peníze zůstaly v Česku, vedlo by to k osmiprocentnímu růstu HDP. „My si myslíme, že český zaměstnanec má právo na větší díl z toho, co se tady vydělá,“ shrnul svůj názor.

Zaměstnavatelé sice tvrdí, že si plošné zvyšování nemohou dovolit, ale podle šéfa odborů je to k jednání, protože firmy mají podle jeho názoru obrovský finanční polštář. Otázkou je, zda budou mít na přidání i firmy postižené ruskými sankcemi, ale v těchto podnicích se prý bude muset postupovat individuálně. „My nepřicházíme s požadavkem, který by zbořil hospodaření firmy, stane se jen to, že se majitelům o něco málo sníží zisk,“ podotkl.

Většina českých zaměstnanců pobírá prý něco kolem 17 tisíc korun čistého, a to je velmi málo ve srovnání s tím, kolik musí firmy vyplácet lidem ve svých mateřských zemích.

Sankce vůči Rusku

Následně se rozpovídal právě o sankcích vůči Rusku i protisankcích vůči EU. Ruské federace by se prý nejvíc dotkly sankce směřované na finanční sektor nebo na pořádání fotbalového šampionátu za čtyři roky. Problém je ale v tom, kde je pravda. Informační válka trvá už příliš dlouho na to, aby to bylo zřejmé. „V žádném případě ten příběh není černobílý,“ zdůraznil. Vládě následně vytkl, že nepracuje na zavedení tzv. kurzarbeitu, který by mohl pomoci postiženým firmám. „Ale je tady nutno říct, že vláda se chová velice korektně k podnikům, které jsou ohroženy ztrátou, neboť pro ně hledá nové trhy.“

ČSA a Česká pošta

V závěru vysílání se vyjádřil i k České poště a potápějícím se ČSA. Zkáza podniku s tradiční značkou prý odstartovala za Jaroslava Tvrdíka. „Byla to politická persona a toto řízení nezvládla,“ mínil Středula. Připomněl, že i ČSA se musí potýkat s úbytkem cestujících z Ruska do Česka.

Co se týče České pošty, tak ta podle jeho názoru vykonává velmi důležitou službu pro občany a stát by měl řádně zaplatit službu, kterou si u firmy objednal. Z tohoto hlediska nejde o žádnou dotaci, kterou často a hlasitě kritizuje ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…