Odborářský boss Středula u Moravce: Vládo, je to vážné, takže...

08.11.2020 15:40

Hosty druhé hodiny nedělních Otázek Václava Moravce byli člen Rady České národní banky Tomáš Holub a ekonom Tomáš Sedláček a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Poslední jmenovaný přišel s návrhem, jak výrazněji zbrzdit koronavirovou epidemii i v Česku.

Odborářský boss Středula u Moravce: Vládo, je to vážné, takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Odbory navrhují vládě, aby na 16. listopadu, případně i na 13. listopadu stanovila den pracovního volna, což by spolu s víkendem a státním svátkem 17. listopadu pomohlo zamezit šíření koronaviru a zlepšit kritickou situaci v nemocnicích. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Vidíme před sebou příležitost. Za náklady jednoho dne se získá časový úsek čtyř dnů, kdy se omezí kontakty. Ideální by bylo, kdyby volno bylo i v pátek 13. listopadu. Za relativně nízké náklady se tak přeruší komunitní přenos viru,“ uvedl Středula. Situaci v nemocnicích označil za velmi vážnou.

Předseda ústředního krizového štábu, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), Středulovi podle jeho vyjádření přislíbil, že se návrhem bude zabývat. Nepřetržité provozy nebo kritická infrastruktura by se nezastavily, dodal Středula.

Holub upozornil, že česká ekonomika nebude po koronavirové krizi stejná, jako byla před koronavirem. Upozornil, že se ekonomika změní a my si „nesmíme zakonzervovat ekonomiku, která v té době po koronaviru už nebude životaschopná“.

Středula byl v této otázce podstatně kritičtější. Současná vláda promarňuje dnešní příležitost na změnu ekonomiky. Středula se domnívá, že ekonomika se musí změnit, tak aby i lidé, kteří měli dojem, že třicet let nebyli slyšet, konečně byli slyšet.

Sedláček vidí určitou naději, že se svět může změnit. Už proto, že se prezidentem USA stal Joe Biden. A koronavirus představuje svého druhu okno příležitosti. Příležitosti k digitalizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …