Odcházíme z EU, ne z Evropy. Theresa May přednesla nejdůležitější projev

17.01.2017 13:57

Britská premiérka Theresa Mayová nechce ani částečné členství v Evropské unii. Uvedla, že je pro tzv. tvrdý brexit. Zároveň dodala, že si nepřeje rozpad Evropské unie, ale naopak její úspěch. Její slova již okomentoval předseda Svobodných Petr Mach.

Odcházíme z EU, ne z Evropy. Theresa May přednesla nejdůležitější projev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Zhruba před šesti měsíci Britové hlasovali pro změnu. Hlasovali pro jasnější budoucnost pro naši zemi. Odhlasovali si odchod z Evropské unie. Přijali, že ta cesta bude nejistá, ale věřili, že bude vést k lepší budoucnosti. Je úkolem této vlády, abychom to splnili,“ řekla úvodem Mayová.

„To znamená víc než jen vyjednat nový vztah s EU. Znamená to vzít za pačesy tuto příležitost. Zeptat se sami sebe, jakou zemí chceme být. Já chci, aby Spojené království vyšlo z tohoto období silnější. Chci, abychom byli bezpečná a tolerantní země,“ podotkla.

Chce také, aby země byla globálním partnerem. „Abychom byli zemí, která přesahuje hranice Evropy. Budeme zemí, která naváže vztah se starými spojenci i novými přáteli. Chci být Británií, kde budeme hýčkat talent a obchod. Kdy budeme silní a jednotní,“ podotkla.

„Proto má tato vláda plán. Tento plán nám sjedná dobré dohody se světem a lepší dohody pro pracující v naší zemi. Musíme využít tento okamžik změny, abychom vybudovali silnější ekonomiku a spravedlivější společnost,“ zmínila. Následně pohovořila o chystaných reformách, díky nimž chce zlepšit kvalitu života v zemi.

„23. června se Británie nerozhodla stáhnout ze světa. Znám důvody, proč se Británie takto rozhodla. Řada lidí se děsí, že je to začátek rozpadu EU. Ale já nechci, aby se něco takového stalo. Britské zájmy jsou podobné. Chceme, aby Evropská unie uspěla. Proto budeme přemýšlet nad tím, jak se poučit z rozhodnutí Velké Británie,“ oslovila Mayová Evropany. „Naše volba vystoupit z EU neznamená, že se chceme odcizit našim přátelům a sousedům. Nechceme Evropské unii ublížit. Podle nás tahle volba by měla znovu ustavit naši parlamentní demokracii a Velká Británie se tak znovu stane mezinárodní a globální,“ přislíbila Mayová spojenectví. „Odcházíme z EU, neodcházíme z Evropy,“ dodala.

Mayová následně také poukázala na jednu z priorit – bezpečnost. Neopomněla ani na dle jejích slov ambiciózní dohodu o volném obchodu s Evropskou unií. „Neznamená to však členství na jednotném trhu,“ dodala. Zmínila však rovněž i obchodování se zbytkem světa. 

Mayová hodlá aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy a tím zahájit vyjednávání o brexitu koncem března. Konečnou dohodu s EU slíbila premiérka předložit k hlasování britskému parlamentu. Dohodu o podmínkách brexitu chce Mayová dojednat do dvou let. Její samotné konkrétní uskutečnění v praxi si ale podle ní vyžádá delší čas a mělo by být „po etapách“. „Chceme, aby brexit probíhal hladce,“ dodala se slovy, že žádná dohoda s EU je případně lepší než špatná dohoda.

Británie podle ní touží po zcela novém partnerství, které bude respektovat odlišnost ostrovní země a její nové aspirace. Hodlá odstoupit od Soudního dvora EU, od jednotného trhu a od dalších unijních struktur. Mimo jiné chce také kontrolovat počet lidí přicházejících z unijních zemí.

Podle předsedy Svobodných Petra Macha pronesla Mayová zásadní projev. „Má šanci být novou Thatcherovou,“ myslí si. „Přeju Británii, ať ukončí členství v EU hladce a co nejrychleji a ať se jí daří. Bude to skvělý příklad pro ostatní, že lze v Evropě spolupracovat bez byrokracie a udržet z evropské integrace to dobré bez nadřazeného diktátu Bruselu,“ podotkl.

Celý příspěvek Petra Macha: 

Britská premiérka Theresa Mayová přednesla zásadní projev. Má šanci být novou Thatcherovou. "Žádná dohoda s EU je lepší než špatná dohoda," řekla. Británie nechce bourat volné cestování a práci pro cizince, chce jen mít migraci pod kontrolou. Nechce se nechat unií vydírat. Kdyby EU chtěla Británii trestat obchodními překážkami, Británie by se přizpůsobila a tratili by všichni, uvedla Mayová. 

K tomu dodávám já: Přeju Británii ať ukončí členství v EU hladce a co nejrychleji a ať se jí daří. Bude to skvělý příklad pro ostatní, že lze v Evropě spolupracovat bez byrokracie a udržet z evropské integrace to dobré bez nadřazeného diktátu Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…