Odchod Rampuly vadí jedné parlamentní straně, naznačil zástupce Zeman

12.06.2012 20:03

Po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) musí Vlastimil Rampula opustit vrchní státní zastupitelství. Případ se tak vrací k pražskému městskému soudu, který musí NSS respektovat. Pavel Zeman to však podle svých slov nebere jako osobní vítězství.

Odchod Rampuly vadí jedné parlamentní straně, naznačil zástupce Zeman
Foto: hns
Popisek: Vrchní zástupce Vlastimil Rampula

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vítá rozhodnutí NSS, který potvrdil jeho slova – Vlastimil Rampula by měl odejít z vrchního státního zastupitelství. „Já to neberu jako osobní vítězství. Jen jsem spatřoval jisté chyby ve vedení,“ prohlásil v Interview ČT24.

Rampula by měl rozhodnutí NSS obdržet v řádu dní, poté bude muset definitivně odejít, protože i podle Zemana musí pražský městský soud respektovat rozhodnutí NSS – důkazy, které měl dispozici, posoudil špatně.

Celé toto rozhodování však trvalo podle některých názorů dlouho, byť Zeman tvrdí, že NSS naopak rozhodl poměrně rychle. Je to první případ, kdy někoho takového odvoláváme, dodal navíc Zeman a poukázal na ojedinělost případu.

„Je v moci jednoho státního zástupce, aby poškodil celou justici v očích lidí,“ posteskl si Zeman. „Státní zastupitelství je orgán, který skutečně bojuje proti kriminalitě, proti zločinu. … A jediná podpora, kterou má, je důvěra veřejnosti,“ dodal. Podle něj však tento případ poškodil image celé české justice. Ta se však už prý vzmáhá a důvěru opět obnovuje, například díky několika politickým kauzám z poslední doby.

S kauzou Davida Ratha je spojována i Lenka Bradáčová, jedna z adeptů na Rampulovo křeslo. Zda ho však nahradí, nechtěl Zeman prozradit. Zároveň její jméno ani nevyloučil.

Zlepšila by Bradáčová dojem o vrchním státním zastupitelství? „Pod Rampulovým vedením vrchní státní zastupitelství nepostupovalo tak, jak by postupovat mělo,“ popisoval Zeman. „Nepřistupovalo příliš aktivně k potírání kriminality.“

Podle něj jeho odvolání i vyvolalo určité znepokojení v „jedné parlamentní straně“. „Nemůžu říct, jestli to byla ochranná ruka, ale určitý protekcionismus to byl,“ dodal. „Státní zástupce není úředník, který poslouchá nějaké pokyny, ale je to svébytný člověk.“ 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…