Odchod z EU? Zde je pravda, ukázal Rajchl. Jde i o Václavák

11.04.2023 12:10 | Ze sítí

Jindřich Rajchl ve svém vysílání komentoval např. kauzu Ševčík a Česká spořitelna, Lipavský a Maďarsko nebo doporučení nakupovat v Polsku. Ale také vysvětloval, proč nejsou na stole témata jako czexit nebo spojení Československa. „Lidé dnes nechtějí dohady na té scéně, lidé chtějí cestu, světlo, za kterým mohou jít. Které je vyvede z fialové temnoty, která nás obestírá úplně všude kolem nás,“ apeloval. A v té souvislosti zmínil chystanou demonstraci na Václavském náměstí.

Odchod z EU? Zde je pravda, ukázal Rajchl. Jde i o Václavák
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předseda strany PRO, Jindřich Rajchl

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Rajchl se vyjádřil ke kauze Česká spořitelna vs. Ševčík. Podotkl, že si spořitelna vymiňuje odchod člověka ze vzdělávací instituce. „To je něco, co je absolutně nepřípustné. Vůbec bych nevěřil, kdyby mi to někdo řekl před třemi lety, že něco takového zažiju. Je to nemožné, je to nepřípustné, je to hloupé a zase to jenom ukazuje na ten korporátní tlak, který cítíme ze všech stran. A bohužel, oni na té druhé straně umí zničit každého, kdo se za nás postaví,“ řekl. Dodal, že kdyby se nějaká firma postavila za PRO, tak je jisté, že proti takové firmě se rozjede kampaň na twitteru.

„Kdybych měl účet v České spořitelně, tak ho okamžitě zruším, a dávám na zvážení vám, zda chcete spolupracovat se společností, která naprosto bezprizorně tlačí na VŠE, aby vyhodila člověka, který projevil svůj názor,“ pokračoval. A varoval, že pokud se proti takovému tlaku lidé nepostaví, tak budou tlačit dál.

Podotkl, že se nejedná o klasický sponzoring, když jde o vzdělávací instituci. „Žádný sponzor nemá právo určovat vzdělávací instituci, jakým způsobem se má orientovat, s kým má a nemá spolupracovat. Kdo tam smí nebo nesmí učit,“ vymezil se, i s ohledem na to, že se jedná o státní vzdělávací instituci.

Rajchla pobavil také výrok ministra zahraničí Lipavského, který lituje, že Česko nebude žalovat Maďarsko za jejich zákony ohledně výuky týkající se LGBT. Vymezil se proti tomu, aby se z tohoto tématu dělala ideologie. Nejenže si nemyslí, že by Maďarsko mělo být žalováno, naopak by se Česko dle Rajchla mělo v Maďarsku inspirovat.

Co se týče kopání do něho a do jeho strany, Rajchl to považuje za důkaz toho, že dotyční nemají svůj vlastní pozitivní program. A kdyby ho měli, tak by za nimi lidé šli. „Lidé dnes nechtějí dohady na té scéně, lidé chtějí cestu, světlo, za kterým mohou jít. Které je vyvede z fialové temnoty, která nás obestírá úplně všude kolem nás,“ míní.

Doporučil, ať se u jeho kritiků lidé podívají, co nabízí jiného. „Jaké bude to řešení, až přijdete za dva roky ve volbách, tak zvolíte ANO nebo kohokoliv dalšího? Jakou změnu chcete? Pokud jste spokojení s tím současným stavem, můžeme v tom pokračovat. Já tedy ne. Já jsem s ním značně nespokojen. Prostě jiná cesta není a pokud začnete věřit snahám o to, to rozvrátit, tak z té temnoty nikdy nevyjdeme,“ sdělil.

Také se vymezil, že nehodlá již tak špatnou veřejnou debatu zhoršovat. „Že bychom odpovídali ještě drsnějším způsobem, že bychom byli ještě drsnější, ještě zlejší, ještě neslušnější a vulgárnější než oni. Já to prostě odmítám. Chápu, že je to složitá cesta, kterou se snažím razit, protože je daleko jednodušší a populističtější zvednout tu pěst a jít kupředu. Ale já skutečně hodlám prosazovat tu slušnost, tu českou cestu,“ uvedl s tím, že nechce jít od jedné zdi ke druhé.

Kritizoval, že to je právě prokletí české moderní historie. „Nejdřív nás napadli nacisti, pak jsme hledali záchranu u Stalina, bylo to strašně špatně. Jen jsme se vymanili ze sovětského bloku, už jsme skočili do nové RVHP v podobě bruselské unie. Pojďme prosím českou cestou,“ apeloval.

„Neřešme věci, které nemají šanci na realizaci,“ dodal a myslel tím ty, kdo chtějí czexit. Dodal, že tito lidé obdivují Orbána, ale maďarský premiér z unie odcházet nehodlá, pouze prosazuje své zájmy. A dřív než za 15 let se czexit stejně realizovat nedá. „Musela by být nová vláda, která by to referendum začala prosazovat, pak by muselo být vypsáno, provedeno, pak podle Lisabonské úmluvy jsou dva roky na vyjednávání a teprve potom můžete odejít. Velké Británii to trvalo ještě déle než ty dva roky. Neřešme chiméry, řešme co je teď a tady,“ podotkl. Stejně tak se nechce zabývat myšlenkou na obnovení Československa.

Vyzval k řešení současných problémů, které je možné v dohledné době vyřešit. A nechce ani proruské, ani probruselské řešení, ale české. To zdůvodnil tím, že jacíkoliv spojenci České republiky nebudou nikdy mít na srdci dobro ČR víc než dobro svého vlastního státu. „Nikdo nikdy. Ať už to budou Němci, Rusové, Američani, Číňani. Vždy budou mít na srdci dobro vlastních lidí a vlastního státu. Ne naše. Nás budou využívat k prosazení svých věcí. Pokud chceme jít svou cestou, musíme na ni sebevědomě vyrazit.“

„Můj cíl je sloužit tomuhle národu, sloužit téhle zemi. Sloužit našemu státu, pro všechny občany. I pro ty, kteří nás nevolí. Pro ty, kdo v současné době preferují jiné politické strany, jiná politická uskupení. Já je nechci porazit, zničit, zadupat do země,“ dodal.

Mluvil i o plánované nedělní demonstraci, opět na Václavském náměstí. „Viděl jsem z Brna zase RegioJet vyprodaný. Přidali tam vlak, zase se vyprodal ten druhý, tak doufám, že přidají vagony i k tomu druhému spoji. A že se zase sejdeme v obrovském počtu,“ řekl a dodal, že úkol pro všechny je sehnat další dva lidi na demonstraci.

Rajchla pobavilo, když v CNN Prima News ekonom Štěpán Křeček, poradce premiéra, doporučil kvůli drahotě jezdit do Polska. „Co na to chcete říct?“ smál se, zejména tomu, že už se prý vyplatí cesta i Pražákovi. A když vláda říká, že to není ideální řešení, ale chce pomoci lidem, tak by podle Rajchla měla odstoupit. „Nechte to dělat někoho, kdo nebude lidi posílat nakupovat do Polska. Ale kdo zařídí, že ceny potravin tu budou stejné jako v Polsku. Protože na to nástroje existují a můžeme to dokázat zítra. Vy jste nedokázali vyjednat výjimky, vy jste nedokázali snížit DPH, vy jste nedokázali vůbec nic v rámci těch potravin,“ obvinil vládu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zatím má Rajchl ve všem pravdu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHanees , 11.04.2023 13:59:10
Rajchl přesně ví, co dělá a jaká je hranice protestu.Jít dělat bordel v ulicích, mlátit se s policajty-na to přesně oni čekají. Rjch na to jde hlavou a excelentní znalostí legislativy. Srovnávat ho s blbem Johnem a jeho větou Zatočíme s dinosaury snad nemůže nikdo myslet vážně. A "vlastenci" typu Kapala tohle přesně dělají. Zjevně se bojí Rajchlova úspěchu.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…