Odhaleno: Kdo zdržel Zemana, že přijel pozdě na pohřeb? Nové informace. Ovčáček jásá

17.10.2016 14:44

Kdo může za zpoždění prezidenta Miloše Zemana při letu na pohřeb exprezidenta Slovenska Michala Kováče? O tom diskutoval v Českém rozhlase Radiožurnál prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček a ředitel vnějších vztahů Řízení letového provozu Richard Klíma.

Odhaleno: Kdo zdržel Zemana, že přijel pozdě na pohřeb? Nové informace. Ovčáček jásá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Jiří Ovčáček

Ovčáček totiž mimo jiné Řízení letového provozu obvinil ze zpoždění, když uvedl, že dalo přednost jinému letu. Proti tomu se již včera ohradili odboráři.

„Podle informací, které máme v současné chvíli k dispozici, došlo ke zpoždění při odletu speciálu s panem prezidentem. Došlo ke zdržení, které se pak podepsalo na celém programu,“ uvedl Ovčáček s tím, že prezident bude celou situaci řešit o víkendu s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO). To, zda pracovníci Řízení letového provozu udělali chybu, nechtěl naplno říct. Podle jeho slov to musí příslušní pracovníci vysvětlit. „Je skutečností, že letoun s panem prezidentem musel čekat na přílet jiného letounu,“ dodal.

Anketa

Kdyby do sněmovních voleb šli společně lidovci a Gazdíkovi Starostové a nezávislí, volili byste radši je, nebo Kalouskovu TOP 09?

94%
hlasovalo: 8500 lidí

„Naši pracovníci nic nepodcenili. Jsem rád, že mohu tvrzení pana Ovčáčka uvést na pravou míru. Protože jeho tvrzení se opírá pouze o poznatky, které on má, opírá se o naprosté nepravdy,“ řekl Klíma s tím, že došlo k nepochopení v systému služeb letového provozu. „Státně důležitý let nemá absolutní přednost před ostatním provozem. Má přednost při vydávání letových povolení. A to také dostal,“ podotkl. Podle něj nebylo možné již zrušit povolení přistávat letadlu Travel Service. „Důvodem pro zrušení takovéhoto povolení k přistání může být jen velmi vážný bezpečnostní důvod,“ dodal.

Celý rozhovor najdete ZDE.

„Prezidentský speciál měl podaný letový plán na 8:30 hodin, nicméně o povolení pojíždění požádal v čase 8:35 (pozn. red.: Klíma se zřejmě přeřekl, neboť odlet byl plánován na 10:30 hodin). To první zpoždění si tedy způsobil sám. A v době pojíždění nebyla zaznamenána ze strany pilota žádná časová urgence,“ řekl také Klíma.

„Toto mohu zcela vyloučit. Jsem rád, že ale zaznělo to důležité – že let prezidenta republiky neměl absolutní prioritu,“ reagoval Ovčáček. „Situace se vyvinula tak, že dostaly přednost jiné lety. Celá záležitost tak bude řešena na úrovni prezidenta a ministra dopravy Dana Ťoka,“ dodal.

Klíma se však nedal. „Pan Ovčáček naprosto nechápe systém služeb řízení letového provozu. A nepochopil ani slovo. Absolutní přednost se neaplikuje,“ zopakoval. Letadlo společnosti Travel Service již mělo přistávací povolení.

„To jsou takové laciné řeči. Je mediálně vděčné si kopnout do pana prezidenta,“ uzavřel Ovčáček se slovy, že chyba byla v plánování celé události, nikoliv však ze strany Kanceláře prezidenta republiky a Ministerstva obrany ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …