Odhaleny chyby v boji. Ukrajinský velitel: Už napraveno

29.02.2024 10:24

Ruští prováleční blogeři mají vztek. Ukrajinským vojákům se už podruhé povedlo udeřit na správné místo ve správnou dobu a Rusové mají za to, že už to nemůže být náhoda, ale systémový problém na ruské straně. Na druhé straně stále platí, že Rusové dál využívají oslabení proudu západní pomoci a podle ruských zdrojů vstoupili do Robotyne. Do obce, kterou Ukrajinci s vypětím všech sil osvobodili během letní ofenzivy v loňském roce. A Rusové prý mají dost sil, aby vysoké ztráty kompenzovali až do roku 2025.

Odhaleny chyby v boji. Ukrajinský velitel: Už napraveno
Foto: Repro Youtube
Popisek: Raketový systém Buk M2

Válka na Ukrajině trvá už 736 dní a ačkoli Rusové dál silně tlačí na obránce Ukrajiny na mnoha místech, Ukrajinci dokážou odpovídat. I s pomocí amerických raket HIMARS. Zdecimovali jednotku ruských vojáků, kteří nastoupení na cvičišti čekali, až dostanou medaili. A ruští prováleční blogeři se zlobí.

Ukrajinské síly údajně provedly další úder na koncentraci ruského personálu v okupované Doněcké oblasti, což opět vyvolalo hněv mezi ruskými proválečnými blogery a znovu se vynořily obavy z používání systémů HIMARS na Ukrajině. Uživatel ruského telegramu, který tvrdí, že je zaměstnancem blíže nespecifikované pobočky ruských speciálních služeb, oznámil, že ukrajinský úder HIMARS zasáhl shromáždění personálu 155. námořní pěší brigády (pacifické flotily) během slavnostního předávání vojenských cen v Olenivce v Doněcké oblasti 27. února. Ruský zdroj tvrdil, že útok zabil 19 lidí, včetně zástupce velitele brigády, majora a kapitána, a 12 zranil, včetně velitele brigády plukovníka Michaila Gudkova. Ruský zdroj obvinil ruské velení, že si je vědomo průzkumných aktivit ukrajinských dronů v oblasti, ale ignorovalo dostupné informace před úderem. Ukrajinské síly provedly v minulém týdnu dva podobné údery HIMARS proti soustředění ruských jednotek, 20. února se zaměřily na cvičiště poblíž okupované Volnovachy v Doněcké oblasti a 22. února na cvičiště v okupované Podo-Kalynivce v Chersonské oblasti. Jeden z blogerů poznamenal, že ‚toto již nejsou ojedinělé chyby‘ a naznačil, že Ukrajina záměrně ‚klinickým‘ způsobem útočí na taková shromáždění ruského personálu,“ napsal washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49993 lidí

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Syrskyj po návštěvě bojové zóny v Doněcké oblasti pochválil bojovníky za vyřazení nepřítele z předměstí Orlivky a řekl, že objednal další munici a potřebné zálohy, které mají být přiděleny směru na Avdijivku. Na slova nejvyššího vojenského velitele upozornil server ukrajinska pravda.

„Úspěch každé bitvy závisí na kvalitě plánování a na tom, jak úspěšně je plán velitele realizován jeho podřízenými. To je dáno především zkušenostmi a dovednostmi velitele a velitelů, schopností správně vyhodnotit situaci a také tím, jak dobře se bude střídat. Činit adekvátní a včasná rozhodnutí. Na úrovni velitelů praporů, rot a čet jde především o zajištění praktické realizace těchto rozhodnutí, držení pozic a ničení nepřítele palbou všemi prostředky. Během prací byly u některých velitelů zjištěny určité chybné výpočty při zvládnutí situace a hodnocení nepřítele, které přímo ovlivňovaly stabilitu obrany v určitých oblastech. Učinil jsem veškerá opatření k nápravě situace na místě s přidělením dodatečného zdroje munice a materiálních zdrojů, jakož i nezbytných rezerv,“ nechal se slyšet Syrskyj.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 28. února oznámil, že Ankara je připravena poskytnout Rusku a Ukrajině další platformu pro jednání. Podle ISW Kreml pravděpodobně využije tyto navrhované platformy, aby podpořil narativ, že Ukrajina je stranou, která jednání odmítá. Analytici ISW mají za to, že Kreml nemá zájem na jednáních v dobré víře s Ukrajinou a nemá zájem ukončit válku jinak než za podmínek formulovaných Ruskem.

Na druhé straně stále platí, že Rusové dál využívají oslabení proudu západní pomoci a podle ruských zdrojů vstoupili do Robotyne. Do obce, kterou Ukrajinci s vypětím všech sil osvobodili během letní ofenzivy v loňském roce.

Server časopisu Forbes tvrdí, že Rusové po úspěšném útoku na Avdijivku podlehli pocitu, že Ukrajinci jsou na kolenou a proti Robotyne poslali 70 let staré tanky T-55. „Rusové byli po Avdijivce namyšlení a poslali 70 let staré tanky T-55 k útoku na Robotyne. Skončilo to špatně,“ upozornil Forbes hned v titulku.

„Ukrajinské síly minulý víkend nejen držely linii, ale způsobily těžké ztráty příliš sebevědomým ruským brigádám a plukům, včetně nejméně jedné jednotky, která se pokusila zaútočit na ukrajinské pozice na jihu v nevylepšeném, 70 let starém tanku T- 55. … Když se v pondělí usadil prach, napočítal open source analytik Andrew Perpetua – po celé frontové linii – 28 poškozených, zničených a opuštěných ruských tanků a bojových vozidel. Napočítal pouhých šest poškozených, zničených a opuštěných ukrajinských tanků a bojových vozidel.

Ale pozor, navzdory vysokým ztrátám Forbes s odvoláním na odhady analytiků tvrdí, že Rusové mají dost techniky a dost fyzických sil, aby mohli vést válku podobným způsobem až do roku 2025.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přesnější by bylo NATO sestřlilo ruské letadlo,NATO zasáhlo ruskou loď. Ukrajinci na to nemají možnosti., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 29.02.2024 11:18:18
Nad Ukrajinou má mít USA-NATO 442 satelitů / zpráva z loňska a ted yuž určitě nepřesná/ a tak ví dopředu o každém vzletu, pohybu ruských vojsk. proto te křik, že by Rusko mohlo zničit satelitní příjem nad Ruskem. Rusko má mo satelitní spojení vojsk i vlastní založeny na standartním spojení z velkých pozemních stanic. Tak by západ by vyřezen ale Rusko nějaké spojení mělo. Nyní už jedna po druhé ze zemí NATO opatrně připouštějí že tam vojska mají a Ukrajinci potvrzují, že nejméně od 2014 roku vše řídí Britové a USA. My nepodporijeme válku Rusko - Ukrina, ale válku USA-NATO proti Rusku na Ukrajině. A nikdy nevíme zda USA nedá rozkaz na své vychvalované preventivní jaderné údery stovkami raket a letadel na Ruská centra. A je to pak konec světa, protože nějaké rakery se podaří poslat i Rusku. Jedna raketa s deseti hlavicemi na Evropou znamená stomilionu postižených zabitím zraněním a poté vyhladověním. A politici jásají hurá dobýt Rusko pro americký kapitál

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…