Odkaz slavného trenéra, doktora Bukače: Odkláníme se od toho, co dovedeme. A nejen v hokeji...

22.04.2019 19:20

Před dvěma dny opustil tento svět slavný hokejový trenér Luděk Bukač, který triumfoval na mistrovství světa jak s československou, tak později i s českou reprezentací. Server iDNES.cz připomněl rozhovor, který před několika měsíci Bukač poskytl novinářům. Zamýšlel se v něm i nad stavem české společnosti. Nahlédněte.

Odkaz slavného trenéra, doktora Bukače: Odkláníme se od toho, co dovedeme. A nejen v hokeji...
Foto: pixabay.com
Popisek: hokej, ilustrační foto

Bukač se pozastavil nad tím, jak to v české společnosti fungovalo před sto lety a jak to funguje dnes. Tehdy byla česká společnost prodchnuta sokolskými myšlenkami o zdravém těle a zdravém duchu, ale také postřehy z literatury. Dnes se hledí především na to, kolik kdo má v kapse peněz. Tento druhý typ uvažování k nám dorazil ze Západu, kde kdysi lidé bránili svůj majetek se zbraní v ruce a neváhali tasit kolt na ulici, aby si své peníze uhlídali. „Musíme se držet naší kulturní tradice. S tím jsme získali největší úspěchy, ale odkláníme se od ní,“ zdůraznil Bukač.

Někdejší trenér vyjádřil obavy, že česká nátura, na které musíme stavět, se prý vytrácí. „Ohromná tvořivost, patriotismus, češství, to pořád v lidech někde je, ale neoživujeme to,“ posteskl si. Přitom právě tato nátura dokázala náš tvořivý hokej odlišit od hokeje kanadského. Kanadský hokej má prý také své přednosti, ale my jsme si v tomto směru vzali podle Bukače jen plevel.

Jistou šanci k nápravě tu však Bukač viděl. „To musí vyjít z kultury. Dneska máte spoustu lidí, co si rychle doplnili vzdělání, jsou na vysokých postech, ale společnosti vůbec nic nepřinesou. Sokolové dřív pořádali slety a nepotřebovali nějaké společenské subvence. Žijeme v bludném klamu reklamy, peněz a blahobytu. Změnilo se prostředí, ale byznys a vše kolem by nemělo překrýt výchovu,“ uzavřel tehdy svůj rozhovor trenér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…