Odklad summitu premiérů V4 není potřeba, odmítá vláda Orbánův návrh

11.08.2013 17:19

Summit premiérů V4 v Maďarsku není třeba odkládat, premiér Jiří Rusnok je na něj připraven a česká vláda, byť bude v demisi, zemi bude dál spravovat. ČTK to dnes řekl vládní mluvčí Jan Hrubeš. Reagoval tak na informace, podle nichž maďarský premiér Viktor Orbán navrhl odložit kvůli české vládní krizi neformální schůzku předsedů vlád členských států visegrádské čtyřky. Podle Hrubeše oficiální informace do Prahy zatím nedorazila.

Odklad summitu premiérů V4 není potřeba, odmítá vláda Orbánův návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

"Informace máme jen z médií. Čekáme na potvrzení," uvedl Hrubeš. Z pohledu Rusnokovy vlády každopádně neexistuje důvod k odložení, vláda v demisi bude pověřena vedením státu, řekl mluvčí. "Premiér se připravuje a s účastí počítá," dodal.

O Orbánově návrhu informovala v sobotu maďarská tisková agentura MTI. Neformální schůzka premiérů České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se měla uskutečnit 24. srpna na severozápadě Maďarska. Podle mluvčího maďarského kabinetu by se na Orbánův návrh mělo setkání uskutečnit v pozdějším termínu.

Důvodem návrhu je prý "politický vývoj kolem české vlády". Místem neformální schůzky premiérů má být zámek Fertőd na severozápadě Maďarska nedaleko rakouských hranic. Premiéři zemí visegrádské skupiny se letos setkali dvakrát.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…