Odpor roste: Proti covid-expertům. Lékaři, aktivisté, právník. Již po celém Česku

12.05.2021 10:52

Jednou z novinek, které přinesla do českého prostředí pandemie, je i množství nejrůznějších lékařských skupin, které se zformovaly k účasti na veřejné debatě. Názorově stály obvykle spíše na straně restriktivních opatření, jako iniciativa Sníh imunologa Zdeňka Hela, nebo MeSES Petra Smejkala, který se dokonce samozvaně vydával za orgán Ministerstva zdravotnictví. Skupina Zdravé fórum má ale zcela jiné cíle a ambice.

Odpor roste: Proti covid-expertům. Lékaři, aktivisté, právník. Již po celém Česku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vakcinolog, profesor Jiří Beran

„Jsme v první řadě rodiče dětí a občané této země,“ představují se organizátoři této skupiny. Mají již prý dost stavu, do jakého se v posledním roce dostala naše země. Proto se snaží bojovat za zbytky zdravého rozumu a za stále více pošlapávanou svobodu.

Skupina Zdravé fórum podporuje za současného stavu pandemie maximální úsilí o otevření ekonomiky i celé země. „Nemůžeme do nekonečna sedět zavření a čekat na zázrak,“ burcuje občany.

Ti se mohou přidat k petici, formulující několik požadavků. Na prvním místě obnovení vzdělávacího procesu v plném rozsahu a bez podmínek, neboť prodlužováním uzávěry škol (již nyní nejdelší z celé EU) omezujeme budoucnost této země.

Dále pak rozvolňování opatření všude, kde je to možné a postupný návrat země do normálního života. Současně s tím zajistit maximální ochranu rizikových skupin, přičemž petice odkazuje na návrhy nejuznávanějšího českého epidemiologa profesora Jiřího Berana, který je rovněž tváří skupiny.

Spolu s ním petici podepsalo již více než 18 tisíc občanů.

PETICI MŮŽETE PODEPSAT ZDE

Rovněž jsou utvářeny „buňky Zdravého fóra“, jakési místní organizace, ve kterých se mohou sympatizanti sdružovat a spolupracovat na místních aktivitách. Buněk již vzniklo po celé ČR více než 50.

Hlavní tváří skupiny je kromě profesora Berana režisér animovaných filmů Jan Tománek, a rovněž advokát Tomáš Nielsen. Ze známých tváří se na její činnosti podílí ještě například Petr Zuska, někdejší šéf baletu Národního divadla.

Z lékařů stojí za skupinou například docent Martin Balík, vedoucí intenzivní péče centra pro covid-19. Zkušený praktik z nemocnice již na podzim prohlašoval vládní nápady na totální uzavření republiky za „zvěrstvo“ a do dějin českých médií se zapsal svým rozebráním Emmy Smetany na DVTV.

Sympatie skupině projevují další desítky lékařů.

Lidé z této skupiny také podali trestní oznámení na Václava Hořejšího, jednu z nejvýraznějších tváří pandemie. Za jeho osočující slova, že „je třeba připomínat, že pod vlivem těchto ‚špatných rádců‘ přijala vláda opožděná a polovičatá opatření, jež vedla k tragické podzimní vlně onemocnění, která stála dosud životy více než 27 tisíc lidí a přinesla těžké ekonomické ztráty“.

Kromě toho vyzýval k „překonání filozofie absolutní svobody“ a varoval před „falešnými pseudoinformacemi“. A do své tirády dokázal zamíchat i vztah k uprchlíkům. „V současné situaci se ukazují nejen problematické morální kvality značné části populace (které se mimochodem projevily i v postojích k uprchlíkům), ale i šokující defekty zásadních funkcí státu a jeho orgánů,“ napsal.

Za tato slova se dočkal od advokáta Nielsena trestního oznámení.

Skupina připravuje i další aktivity. Na konci dubna například nabídla spolupráci Ministerstvu zdravotnictví.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…