Odpůrci Benešové se znovu sejdou na demonstracích

06.05.2019 12:18

V Praze, Brně a Ostravě se bude dnes večer znovu protestovat proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Svolavatelem akce je iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která požaduje jmenování nezávislého ministra. Žádá také, aby nedocházelo ke změnám na vrchním a nejvyšším státním zastupitelství až do doby, než se premiér Andrej Babiš (ANO) očistí před soudem v kauze Čapího hnízda.

Odpůrci Benešové se znovu sejdou na demonstracích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisíce lidí demonstrovaly za nezávislost justice, den před jmenováním Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Do protestů se přihlásilo kolem stovky měst a obcí

Demonstranti za nezávislost české justice se v Praze znovu sejdou na Staroměstském náměstí, které před týdnem zaplnili zhruba ze tří čtvrtin. Podle odhadů organizátorů tehdy přišlo vyjádřit nesouhlas se jmenováním Benešové 15.000 lidí. V Brně se lidé sejdou na Dominikánském náměstí a v Ostravě na Masarykově náměstí. Na brněnské a ostravské demonstraci budou také obrazovky, které budou přenášet dění na akci v Praze.

Podporovatelé protestu tvrdí, že Benešová dva roky zpochybňuje Babišovo trestní stíhání. Její jmenování krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo označují za možný „největší zásah do justiční moci od listopadu 1989“. Benešová uvedla, že si tlaky nepřipouští a že s nimi u ní demonstranti nepochodí. Babiš zdůraznil, že justice ohrožena není, podle něj jsou to vymyšlené věci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…