Odpůrci LGBT+ rozprášili festival. „Protest, jak se sluší a patří,“ pochválil si kněz. Rakušan vyletěl

09.07.2023 17:21

MONITORING SÍTÍ Kněz Romuald Štěpán Rob se na svém twitterovém profilu pousmál nad zprávou, že festival LGBT+ komunity v Gruzii napadly dvě tisícovky radikálních odpůrců. „Protest, jak se sluší a patří," napsal.

Odpůrci LGBT+ rozprášili festival. „Protest, jak se sluší a patří,“ pochválil si kněz. Rakušan vyletěl
Foto: pixabay.com
Popisek: LGBT vlajka

Festival určený pro LGBT+ komunitu v gruzínském Tbilisi narušily v sobotu zhruba dvě tisícovky odpůrců. Policie musela dokonce účastníky předem nahlášené akce evakuovat do autobusů, píše server Novinky.cz.

„Protest jak se sluší a patří: ,Odpůrcům festivalu se podařilo překonat zábrany a přes plot se dostat do areálu. Tam se střetli s policií, ničili vybavení areálu, tančili tradiční gruzínské tance, přičemž ničili duhové vlajky. Žádná zranění hlášena nebyla.'," konstatuje k tomu na svém twitterovém profilu kněz Rob.

Na jeho slova následně na twitterovém profilu zareagoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Pan Rob se mýlí. Tohle není protest ,jak se sluší a patří'. To je násilný útok na lidi kvůli jejich odlišnosti. Něco, co do civilizované společnosti nepatří. Kdo by to měl chápat lépe než představitel církve?" napsal.

„Rád bych upozornil, že při názorových a kulturních střetech v Gruzii se nikomu nic nestalo, podobně jako při tomto protestu muslimských dětí," dodal společně s videem následně ještě Rob.

Aktuálnímu dění kolem manželství a rodiny se věnovali veřejně v posledních dnech také čeští a moravští biskupové, kteří k tomu vydali aktuální prohlášení. Na facebookovém profilu jej sdílí i někdejší pražský arcibiskup Dominik Duka.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26118 lidí
„S ohledem na aktuální veřejnou diskusi ohledně některých aspektů manželství a rodiny chceme připomenout, že k Úmluvě Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, která bývá stručně nazývána Istanbulská úmluva, jsme 13. května 2018 vydali pastýřský list, a pak svůj názor podrobně odůvodnili v textu podepsaném zástupci různých křesťanských církví,“ poznamenávají biskupové ve svém prohlášení s tím, že jejich názor se nemění.

„Máme za to, že úmluva je dokumentem, který není pro země jako Česká republika potřebný ani přínosný. Naopak. Degraduje vztah mezi mužem a ženou na antagonistické měření sil a programově relativizuje hodnoty evropské kultury a jejich předávání dalším generacím. Vnímáme, že slouží plíživému pronikání ideologie genderu, kterou papež František opakovaně nazývá ‚jednou z nejnebezpečnějších ideologických kolonizací’, do společnosti. S obavami též sledujeme snahy legalizovat vztah osob stejného pohlaví jako ‚manželství’ a děkujeme zákonodárcům, kteří takovou úpravu odmítají. Manželství je založeno na věrném spojení muže a ženy, které je otevřeno přijetí dětí, a jako takové se těší podpoře státu. Harmonická rodina tvořená otcem a matkou je nejlepším prostředím pro výchovu dětí,“ dodávají biskupové.

„Kde bere naše společnost odvahu upřít budoucím dětem právo na to, mít a znát svou matku a otce? Nejedná se o nový druh násilí páchaného na dětech? Souzníme s papežem Františkem, že oslabování rodiny, která je založena na nerozlučném spojení muže a ženy, a její právní dekonstrukce společnosti neprospívá a překáží lidem v jejich rozvoji. Neexistuje žádný důvod, který by umožnil stanovit podobnost či analogie, a to ani vzdálené, mezi homosexuálními svazky a Božím záměrem s manželstvím a rodinou,“ zakončují biskupové.

A právě část prohlášení sdílel na svém Facebooku Dominik Duka. „Manželství je založeno na věrném spojení muže a ženy, které je otevřeno přijetí dětí, a jako takové se těší podpoře státu. Harmonická rodina tvořená otcem a matkou je nejlepším prostředím pro výchovu dětí. Kde bere naše společnost odvahu upřít budoucím dětem právo na to, mít a znát svou matku a otce? Nejedná se o nový druh násilí páchaného na dětech?“ ocitoval Duka na svém Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak Rakušan může hodnotit co se sluší a patři?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 09.07.2023 17:51:53
V krátkých kalhotách s pytlem na mrtvoly! Ubožák.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…