Odstavený Kasl: Andrej Babiš to pohnojil. Začíná jeho konec

03.06.2014 8:45

Hnutí ANO nemá kandidáta na pražského primátora. Až do soboty jím byl Jan Kasl, ale nakonec pražská buňka ANO vedená exčlenkou ČSSD Radmilou Kleslovou rozhodla, že Kasla coby lídra nechce. Kasl v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že šéfka pražského ANO hnutí ničí. Deník si také všímá možnosti, že by se na magistrát vrátil bývalý primátor Jan Koukal.

Odstavený Kasl: Andrej Babiš to pohnojil. Začíná jeho konec
Foto: jankasl.cz
Popisek: Exprimátor Jan Kasl

Anketa

Od jaké výše majetku by měl mít občan ČR povinnost prokazovat jeho původ?

hlasovalo: 7912 lidí

Andrej Babiš stál za kandidaturou Jana Kasla do poslední chvíle. Jenže v klíčovém okamžiku prý vyhověl Radmile Kleslové a pražské buňce ANO a souhlasil, že bývalý primátor Prahy se na kandidátku hnutí nedostane.

„Nejdřív naši schůzku dlouho oddaloval, aby mi nakonec o víkendu řekl, že by mě jako lídra bral, ale že mě nechce pražský výbor ANO,“ popsal Kasl, jak se dověděl konečné rozhodnutí. Za nechutí pražské buňky vzít mezi sebe Kasla je prý strach některých lidí, že by mohli být v Praze odříznuti od pupeční šňůry.

Kleslová ničí ANO

Jan Kasl Lidovým novinám také řekl, jak to bylo s navázáním spolupráce s ANO. „Přiznávám se, že jsem za ním šel poprvé s velkou nedůvěrou, ale Andrej Babiš mě přesvědčil svým charismatem. Tím, že to chce dělat jinak, že nepotřebuje krást, protože má sám dost. Připomíná mi ale příběh 'čistého' pana Nečase – ten si zřejmě sám pro sebe také nenakradl, ale nechal krást ty kolem. Jestli toto Andrej Babiš nevnímá a nechá ty věci takto běžet a jenom pragmaticky po byznysmensku řekne: 'OK, tvůj byznys, můj byznys', pak je to špatně,“ řekl LN mimo jiné Kasl.

Podle Jana Kasla Radmila Kleslová ničí pražské ANO. Prý tím, že navazuje nitky a nasměrovává lidi tak, aby ten „pražský byznys“ pokračoval tak jako v minulosti. „Mrzí mě, že ji Andrej Babiš poslouchá. Navrhoval jsem mu, ať paní Kleslová raději ničí nějaký státní podnik, že mě to bude mrzet míň, než kdyby ničila Prahu. Ale on se rozhodl takto a podle mě to tím pohnojil. Tím začíná konec ANO, jestli to bude chtít Andrej Babiš tímto způsobem řídit dál, tak to půjde do kytek,“ myslí si již bývalý lídr ANO podzimních komunálních voleb v Praze.

Hledá se nový kandidát. Zeptáme se Pražanů!

Andrej Babiš ale po víkendovém rozhodnutí skončit spolupráci s Janem Kaslem musí hledat novou tvář. Jisté prý je, že Kasla nenahradí šéfka pražského ANO Radmila Kleslová. Žádná konkrétní jména ministr financí a místopředseda vlády neřekl, jen by to prý měl být nestraník. „Možná bych měl nechat rozhodnout Pražany. Vážně uvažuji o tom, že vyhlásím anketu a sami Pražané by mohli navrhovat, koho by chtěli v čele pražské radnice. To by nebylo špatné, ne?“ prozradil Babiš LN svůj nápad. V žertu prý Babiš hovoří i o možnosti, že by se do čela pražské kandidátky postavil sám.

Ve srovnání s Vídní Praha stojí

Na radnici se možná vrátí Jan Koukal, který se nyní angažuje v hnutí Pro Prahu. Je považovaný za jednoho z otců zakladatelů ODS, který prý patří k nejbližším lidem bývalého prezidenta Václava Klause. Poté, co Koukal v roce 2012 skončil na postu velvyslance v Rakousku, opět věnuje pozornost Praze. Byl už jednou primátorem, a to v letech 1993 – 1998.

Pro Prahu je hnutí cílící na pražské volby a vede ho i sponzoruje podle informací LN miliardářská rodina Passerových. Jan Koukal by se na kandidátce hnutí mohl opět v podzimních volbách vrátit na pražský magistrát. O tom, zda bude kandidovat, se podle LN teprve rozhoduje. Koukal prý pomáhá novému politickému hnutí s programem. „Po letech v diplomacii se přiznám, že jsem zaskočen tím, co vše bylo z managementu města odkrojeno, jak podivně jsou některé věci na městě řešeny. Ve srovnání s Vídní, která běží a rozvíjí se, myslím, že Praha stojí,“ napsal LN Koukal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…