Odstraňování ekologických škod už nás stálo 139 miliard. A ještě není konec

03.03.2019 8:10

Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci loňského roku 139 miliard korun. V meziročním srovnání garance klesly o 2,3 miliardy korun. Vyčerpáno bylo 39 miliard korun, uvedla ČTK.

Odstraňování ekologických škod už nás stálo 139 miliard. A ještě není konec
Foto: pixabay.com
Popisek: housenka, ilustrační foto

Vyplývá to z pravidelného materiálu Ministerstva financí, který dostane v pondělí vláda pro informaci. Od roku 1991 do konce loňského roku ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za více než 175,7 miliardy korun.

Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže. Peníze využívá z privatizačních financí.

Z materiálu vyplývá, že ke konci loňského roku bylo na účtech privatizace 33 miliard korun. Na účtech jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na Ministerstvo financí. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy hlavně od společnosti ČEZ. Od letoška platí novela zákona, podle které již využití peněz nebude omezeno konkrétním účelem. Zároveň novela umožňuje v případě nedostatku peněz přesunout na účty peníze ze státního rozpočtu.

Ve srovnání s koncem roku 2017 se podle materiálu opět snížil počet subjektů, se kterými má MF uzavřenou smlouvu. Aktuálně tak má MF smlouvu se 141 firmami. Seznam společností s platnou ekologickou smlouvou zveřejňuje MF na internetu.

V březnu 2017 MF informovalo, že všechny zakázky na odstranění starých ekologických škod chce Ministerstvo financí zadat do deseti až dvanácti let. Zakázky zadá ve veřejných soutěžích a očekává, že celková cena bude zhruba 30 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…